"Celebrem que hi hagi partida pel referèndum però també el volem guanyar, per això cal fer polítiques socials per al 96% de la població", ha assenyalat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant.

Reguant ha advertit Marta Pascal (JxSí) que és necessari modificar la proposta en el sentit de blindar els serveis públics i explorar els marges del marc autonòmic pel que fa als impostos. I, evidentment, ha assegurat que pressionaran en aquest sentit.

“No són els millors pressupostos”

“Aquests no són les millors pressupostos possibles i la conselleria d’Economia ho sap”, ha contestat la diputada a preguntes dels periodistes.  “Malgrat les imposicions de Montoro, La Troika i la UE hi ha marges que podem explorar”, ha reiterat.

La CUP insisteix que, mentre el marc sigui l’autonòmic, s’han d’explorar totes les vies del sistema. Reguant s’ha referit al tram autonòmic de l’IRPF i ha posat com exemple de les possibilitats que ofereix el marc autonòmic per incrementar la recaptació pública, l’acord entre JxSí i la CUP per impulsar la llei que fiscalitza les empreses que actuen com a societat pantalla.  

Pressupostos participatius

D’altra banda, Reguant ha afirmat que la intenció del grup parlamentari és escoltar les demandes que els diferents col·lectius socials i professionals fan de la proposta de pressupostos. Tot plegat amb l’objectiu d’incorporar algunes de les demandes en el procés de tramitació i esmenes que s’inicia.

“Volem un debat social, que surti dels despatxos i que els diferents sectors socials aportin les seves propostes”, ha conclòs.

JxSí reivindica els pressupostos com a punt de trobada

Des de JxSí han seguit atentament la valoració del projecte de pressupostos que ha fet la CUP. Davant la insistència dels anticapitalistes d’introduir modificacions al text, el portaveu, Roger Torrent, s’ha mostrat pacificador i ha assegurat que el projecte de pressupostos és un bon punt de partida: “Hi ha bones perspectives, és un punt de trobada de la majoria parlamentària que apostem per la independència”, ha dit.

A més, Torrent ha assenyalat que els comptes “són la millor proposta possible" dins el marc autonòmic.

També ha destacat que els comptes contemplen celebrar el referèndum i reforçar estructures d'Estat com l'Agència Tributària de Catalunya. Per tant, segons Torrent, si s'aproven, permetran "culminar" el full de ruta independentista.

Torrent ha dit que els comptes també evidencien el "ofec" econòmic de l'Estat sobre Catalunya a través de les bestretes que el Govern central ha de pagar a la Generalitat, i ha demanat augmentar el límit de dèficit de les comunitats per sobre de l'1%.