La CUP insisteix que la decisió està presa: "Amb l'actual projecte de pressupostos, l'esmena a la totalitat és irreversible". D'aquesta manera el diputat cupaire Benet Salellas ha deixat ben clar que si el Govern no posa sobre la taula una altra proposta de pressupostos, els actuals no tindran el suport de la formació anticapitalista perquè els consideren "continuistes" en les idees que presenten.

En aquest sentit, Salellas ha insistit que els pressupostos han de ser "una eina política" que apostin clarament per la ruptura, la desobediència i la reversió de les retallades. Si bé la CUP encara no ha registrat formalment l'esmena, ho farà abans del dia 6, que és el dia que finalitza el termini. 

Malgrat això, Salellas ha assegurat que estan disposats a baixar a "l’arena política i discutir", deixant la porta oberta a la negociació amb JxSí per poder incloure les seves demandes. També la diputada Mireia Vehí ha remarcat que "la CUP mai s'aixeca de la taula". No obstant això, Salellas ha defensat que no són partidaris de negociar esmenes parcials perquè no estan d'acord amb els límits que ha marcat el Govern ni en els ingressos ni en la despesa, per la qual cosa prefereixen impugnar els comptes íntegrament i poder negociar un projecte nou per abordar aquests topalls.

Les demandes cupaires "imprescindibles" passen per desobeir el sostre de dèficit que imposa Hisenda, i que Junqueras ara contempla; incloure totes les taxes anul·lades pel Tribunal Constitucional, i no només algunes de les suspeses com inclouen els actuals comptes; i, per últim, revertir totes les retallades i privatitzacions de Convergència fins al punt de plantejar "un retorn al model de gestió pública del tripartit" en qüestions com ara l'impost de successions, a més de l'IRPF

ERC marca el camí

Precisament, la CUP ha assegurat que Esquerra Republicana "marca la línia correcta" en els pressupostos, després que el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, hagi reconegut aquest matí en roda de premsa que seria "coherent" incorporar les taxes anul·lades pel TC als comptes i que hi ha marge per negociar l'IRPF. Tot i així, Salellas també ha volgut matisar que "si és suficient o no, ja ho veurem".