Hores després de fer-se públic el preacord entre ERC i la CUP, totes les mirades se centren en JxCat. A les demandes dels republicans s'hi sumen avui les dels anticapitalistes, coincidint amb dues reunions que la seva cap de llista, Dolors Sabater, acompanyada del número dos de la llista, Carles Riera, ha mantingut amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, des de Brussel·les.

Tot i que la reunió amb Puigdemont era a l'agenda des de fa setmanes i tenia "l'objectiu de mostrar la solidaritat antirepressiva i abordar el moment polític actual del país", ha coincidit de ple amb les negociacions per a la investidura. Els anticapitalistes es van trobar la setmana passada amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, pel mateix motiu.

Des de la CUP critiquen que el partit de Puigdemont s'hagi desentés, fins ara, de les negociacions i, concretament, de la seva formació. "No estan fent negociacions amb nosaltres, com ha quedat clar i meridià", lamenten. Per part de Guanyem asseguren que amb l'acord amb els republicans ells ja han fet la feina i que continuen esperant que JxCat entri a negociar-lo i, si volen, fer les seves possibles esmenes.

dolors sabater pere aragones marta vilalta   foto roser gamonal

Sabater parla amb Pere Aragonès i Marta Vilalta / Foto: Roser Gamonal

Recuperar la iniciativa

En paral·lel a aquestes crides, Sabater també s'ha reunit telemàticament amb Borràs en el marc de la ronda de contactes que la presidenta de la Cambra està fent amb tots els grups. La dirigent anticapitalista li ha traslladat "la necessitat d'encarar aquesta legislatura amb l’objectiu que l’independentisme recuperi l’iniciativa".

A través d'un comunicat, els anticapitalistes han expressat que consideren que cal sortir del terreny de les declaracions i construir una alternativa política i social al Règim del 78, a l’Íbex-35 i a la monarquia. En aquest sentit, creuen que "l’independentisme ha de desplegar i defensar un programa social de canvi polític que situï els interessos de la gent treballadora al centre de l’agenda política catalana".

Segons han assenyalat, el paper de la formació serà el d'"empènyer la majoria parlamentària i el Govern de la Generalitat a desplegar una estratègia per fer efectius els drets que avui dins del marc jurídic i polític espanyol no són possibles".

Els anticapitalistes defensen l'estratègia de fer "un programa de transformació social i econòmica que incorpori les principals demandes i necessitats de la majoria del país" que contribuiria a obtenir "una majoria social favorable a la ruptura i a la República Catalana independent". Cal recordar, però, que l'independentisme ja té aquesta majoria segons els resultats de les darreres eleccions, en què els vots de tots els partits va sumar un 51,7% del total.