La CUP Barcelona ha exigit aquest dimarts a l'alcaldessa Ada Colau que canviï de pregonera de les festes de la Mercè després de les polèmiques declaracions de Manuela Carmena sobre el procés i els presos. Ho ha demanat després que l'exalcaldessa de Madrid digués que Vox és "conseqüència de l'independentisme" i que "no hi ha presos polítics". 

Els cupaires consideren que "una persona que culpa a tots els que van defensar les escoles l'1 d'octubre i els centenars de ferits a Barcelona de l'extrema dreta" no pot ser pregonera i consideren que els les víctimes de la violència policial "no es mereixen aquesta pregonera". En aquest sentit, i tot i no tenir representació al consistori, han exigit a l'Ajuntament un canvi "de manera immediata".

Des de JxCat i ERC també han criticat les declaracions de la futura pregonera de Barcelona. En roda de premsa des del Parlament, el portaveu adjunt d'ERC, Bernat Solé, ha recordat que el fet que "siguin o no presos polítics no ho decideix l'alcaldessa de Madrid" i ha defensat que és "evident" que les partits de dretes a Espanya són els que han ajudat a l'"auge" de Vox. 

Per part de JxCat, la diputada Aurora Madaula ha titllat de "barbaritat" vincular el procés amb l'aparició de l'ultradreta i ha considerat "inaudit" i "lamentable" que una exjurista com Carmena consideri que no hi ha hagut vulneració dels drets humans en el cas del procés i que no se'ls pot considerar presos polítics.