El consell nacional de Poble Lliure considera que un dels reptes més importants –“potser el més gran”– que té plantejats la CUP de cara a l’assemblea nacional que celebrarà la primavera vinent és “recuperar/afirmar” la sobirania orgànica i desplegar una estructura de deliberació i decisió que garanteixi “mecanismes clars, democràtics i transparents” i que acabin amb “la sobrerepresentació de certs col·lectius”.

Poble Lliure és un dels dos moviments majoritaris dins de la CUP, junt amb Endavant-OSAN. No va amagar en el seu moment el suport a tirar endavant la investidura del president de la Generalitat, fins i tot amb Artur Mas, i ara s'ha mostrat a favor de donar suport als pressupostos del Govern.

Les propostes del consell nacional de Poble Lliure de cara a l'assemblea nacional de la CUP han quedat recollides en un article publicat avui a Llibertat.cat que acaba plantejant quatre reptes concrets per “potenciar la sobirania orgànica i articular la democràcia interna”.

En primer lloc, reclama garantir “una distinció clara” entre el que són òrgans deliberatius i consultius –"en els quals caldria regir-se per la recerca de consens i la detecció d’espais comuns”– i els òrgans de decisió.

Segon, “uns mecanismes clars, democràtics i transparents per a la presa de decisions, que posi fi a la sobrerepresentació de certs col·lectius i la supeditació a organismes o dinàmiques externes, i fonamentats en els principis d’una persona, un vot”.

Poble Lliure demana també "una major transparència i control per part de la militància tant de l’activitat institucional, com del paper de les persones alliberades, definint-ne molt bé tant les atribucions, com uns mecanismes de selecció que hi concordin”. Així mateix, reclama “vigilar l’encadenament de càrrecs alliberats”.

Finalment, exigeix “la igualtat de condicions de la militància en els òrgans de deliberació i de decisió”. “En aquests moments la CUP està pensada per a un perfil molt concret de militant, de manera que les possibilitats reals d’incidència en les estructures d’àmbit nacional d’una persona, per exemple, amb càrregues familiars, d’edat avançada i de fora de l’àrea metropolitana és gairebé nul·la”.

Pel que fa al procés, Poble Lliure insta els cupaires a "preparar el poble per a la confrontació, la desobediència a la legalitat espanyola", i a vetllar per l'aplicació del full de ruta acordat, amb un calendari "clar, curt i compartit".

Així mateix aposta per afavorir plataformes àmplies amb les forces d'esquerra i adverteix que "una acció política basada en el purisme ideològic i la denúncia sistemàtica de les contradiccions o renúncies alienes tan sols duu a l'aïllament i a l'esterilització del potencial transformador del conjunt de les forces d'esquerra". De fet, Poble Lliure insta sense embuts a "superar els sectarismes" per fer possible la Unitat Popular.