La CUP ha reclamat la celebració d'un ple extraordinari i monogràfic sobre els atemptats perpetrats a Catalunya la setmana passada i ha presentat una proposta de Declaració Institucional alternativa a la que ha llegit aquest divendres la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Així ho ha exposat la formació anticapitalista en un comunicat després del ple celebrat aquest divendres al matí, en el qual s'ha llegit una Declaració Institucional i s'ha celebrat un minut de silenci. Durant el desenvolupament del ple, la formació anticapitalista ja ha mostrat la seva oposició al manifest institucional, que ha estat aplaudit per tots els diputats excepte la meitat dels membres de la CUP, entre ells Anna Gabriel, Mireia Boya i Joan Garriga.

La proposta de Declaració coincideix amb la que ha llegit aquest divendres Forcadell en condemnar els atemptats terroristes i traslladar el condol a les víctimes, així com també a l'hora de reconèixer la tasca dels cossos d'emergències i seguretat. Afegeix, però, que l'Estat Islàmic és un fenomen vinculat a "les lògiques de guerra global que comença amb el quartet de les Açores i que té el seu mirall i tornaveu en els extremismes religiosos i en el feixisme".

De fet, aquesta crítica ha estat reiterada per la CUP en els últims dies i la polèmica s'ha agreujat arran de la presència del rei Felip VI a la manifestació d'aquest dissabte de condemna als atemptats. La diputada Mireia Boya va carregar contra la monarquia per ser "responsable indirecta" dels atemptats i aquest divendres la CUP ha signat un manifest amb altres entitats de rebuig als que "amb les seves polítiques promouen guerres i alimenten conflictes armats, mitjançant la venda i el comerç d’armes a països com Aràbia Saudita".

En tot cas, en el text alternatiu també es fa una menció especial a la situació que pateixen les persones refugiades i remarca que l'Estat Islàmic no representa la comunitat musulmana. "Més que mai, el Parlament de Catalunya es compromet a lluitar contra el feixisme, vingui d’on vingui, i es reafirma en els valors d’acollida i rebutja totes les interpretacions i actuacions racistes, islamòfobes i classistes que aquests fets puguin desencadenar", manté la declaració alternativa. 

Independentment d'aquest text, la formació anticapitalista ha exigit la celebració d'un ple extraordinari monogràfic al Parlament per a la setmana que ve i que serveixi per "analitzar tots els fets ocorreguts de manera rigorosa i exhaustiva".

AI final del ple celebrat avui, tots els diputats de la CUP s'han fotografiat amb cartells que repartiran demà en la manifestació contra el terrorisme que se celebrarà a Barcelona, uns cartells amb el missatge "Les seves guerres, els nostres morts".