La CUP ha titllat d’”imprudent” la convocatòria del debat d’investidura de Jordi Sànchez per al proper dilluns perquè no hi ha els vots assegurats. I no estan assegurats perquè, per ara, la proposta de “gestió de l’autonomisme” de JxCat i ERC no és suficient. Segons ha dit la diputada Maria Sirvent, es tracta d’una proposta “que no s’ajusta a la realitat i que no podem acceptar”, perquè representa “acatar” la regressió de drets i llibertats. “Es fa molt difícil que d’aquí a dilluns arribem a un acord”, ha avisat.

En aquest sentit, Maria Sirvent ha volgut subratllar que JxCat i ERC encara no els han fet una nova proposta i que, en el cas que acabi arribant i hi hagi canvis substancials, valoraran si activen els mecanismes de decisió interns per a revisar el posicionament de l’últim Consell Polític. “Fer propostes d’última hora no és respectar els nostres processos assemblearis”, ha lamentat. Si no, els ha instat a buscar “altres aliances” o fer servir el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín.

L’única proposta que els ha arribat, ha valorat, és de “gestió de la misèria contra la majoria de la població”. En aquesta línia, ha destacat alguns dels principals desacords que tenen amb les dues formacions majoritàries, especialment pel que fa al procés constituent. A parer de la CUP ha de ser “arrelat al territori, vinculant i que es construeixi des de la base”.

També ha detallat altres punts on troben a faltar contingut, com ara sobre el control dels sectors estratègics, un model educatiu que no sostingui l’escola privada amb fons públics, la garantia del dret a l’habitatge, la internacionalització del conflicte o la democratització dels mitjans públics. Ha lamentat que només la CUP ha proposat mesures concretes.

“No parlem de construir República com si fos una dèria, sinó perquè és absolutament necessari”, ha reivindicat la diputada anticapitalista. Ha afegit que les institucions han d’oferir al moviment republicà les eines necessàries per a una “desobediència massiva contra els poders de l’Estat”.