A petició de la CUP, tots els grups parlamentaris han entrat al registre del Parlament una sol·licitud per crear un grup de treball, en el sí de la Comissió d'Interior, que tindrà com objectiu l'estudi de l'ús de les pistoles Tàser,  armes amb les quals es vol equipar els Mossos d'Esquadra.

La diputada cupaire, Mireia Vehí, va llençar la proposta ahir durant la sessió de control al govern, mentre avisava de la "perillositat" d'aquestes armes. Vehí assegurava que "l'ús de les pistoles Tàser és incompatible amb la defensa dels drets humans i cal que aquesta qüestió sigui abordada políticament en el Parlament"

El conseller Jordi Jané, va recollir el guant. "Fem una comissió i analitzem la possible compra d'aquestes pistoles", va replicar el titular d'Interior, que també va argumentar que aquestes armes elèctriques s'utilitzen a Suïssa, Alemanya, al Regne Unit i per part de la majoria de policies modernes del món. Jané s'ha mostrat ferm en que el cos policial aposta per aquest tipus d'armament.

Sobre si la decisió que prengui el grup de treball del Parlament serà vinculant o no, avui el conseller d'Interior no s'ha volgut posicionar. Manté que el grup de treball es crea per "fer pedagogia, perquè s'aportin criteris d'experts per evitar que la seva implantació després pugui ser discutida o qüestionada, i  per cercar el màxim consens".

Un cop la mesa de la cambra tramiti la sol·licitud registrada, s'haurà de fixar un calendari de treball d'aquest grup que podrà sol·licitar la compareixença d'experts. I d'aquest en sortirà un informe amb les corresponents recomanacions i conclusions.

Què són les pistoles Tàser?

Les pistoles Tàser són armes paralitzants que poden emprar-se en contacte directe sobre el cos o a una distància de 6-7 metres. Usen dos dards, que estan connectats a l’arma per uns filaments. L’arma realitza una descàrrega de 50.000 volts però de baix amperatge, i ataca així el sistema neuromuscular central. Causa una contracció incontrolable del teixit i un col·lapse general momentani. La persona acostuma a caure immediatament a terra. La descàrrega dura cinc segons i poden realitzar-se’n diverses de consecutives. En aquest sentit, les pistoles Tàser fa temps que són objecte de protesta per part dels organismes de drets humans a nivell internacional.

El sindicat de Mossos critica Jané

El sindicat policial SME retreu a Jané que faci "un pas enrere" en voler debatre al Parlament la compra de les pistoles Tàser. La previsió era adquirir 134 pistoles elèctriques equipades amb càmeres de vídeo. I tot i que la compra no estava tancada, es donava per segura. En un comunicat, el sindicat defensa que aquestes pistoles són una "eina imprescindible" per als Mossos  i assegura que aquesta mena d'armes "evitarà situacions en les quals ciutadans i policia acabin ferits" quan s'hagi de reduir "gent cos a cos". El sindicat apunta que quan "han de donar" les pistoles Tàser als Mossos ha arribat "el problema", cosa que atribueix al fet que "el responsable polític de torn no és ferm i no ens defensa". Davant d'aquesta polèmica, Jané ha defensat que "ningú pot deduir que Interior estigui en contra de l'adquisició de les Tàser".