La CUP ha carregat aquest dimecres contra el PDeCAT per haver pactat amb el PSOE una moció a favor del diàleg que, a opinió dels cupaires, "vulnera greument la voluntat del poble de Catalunya". Segons els cupaires, la moció del PDeCAT i el PSOE és "una mostra més de la intenció de tancar en despatxos tot allò que la gent, de forma autoorganitzada, ha aconseguit reivindicant als carrers".

En aquest sentit, els cupaires asseguren que amb aquesta moció "es vulnera greument la voluntat del poble de Catalunya que ahir es va manifestar massivament per exigir el dret a l’autodeterminació". En un comunicat de premsa difós aquest dimecres, han considerat que "el PDeCAT, amb la complicitat d’ERC, vol retornar a un escenari de pacte amb l’estat espanyol, un estat espanyol que vulnera sistemàticament drets polítics i civils i que es nega a reconèixer el dret a l’autodeterminació dels Països Catalans". 

La nota també carrega contra el Govern de Quim Torra, a qui l'acusa de "practicar el 'processisme 2.0', parlant simbòlicament de la implementació de la República mentre es retorna a la gestió neoliberal d’una autonomia sotmesa al 135CE i a l’amenaça de l’aplicació del 155CE".

"Diàleg sense condicions prèvies"

Per la seva banda, el PDeCAT defensa la moció presentada i assegura que "la moció demana diàleg entre els governs sense condicions prèvies, on cadascú pugui defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments". A més, fonts de la formació també asseguren que "pel PDeCAT la millor via, que la moció no exclou i que a més l’ordenament jurídic vigent permet, és un referèndum pactat i acordat d’autodeterminació".

De fet, la moció presentada pel PDeCAT insta l'executiu socialista a obrir un procés de diàleg polític amb la Generalitat "sense imposicions ni impediments", amb l'objectiu d'acordar el mecanisme "que permeti a la societat catalana determinar el seu futur en el marc de l'ordenament jurídic vigent". A més, amb l'acceptació del text ―que es votarà demà dijous―, el PSOE accepta que els catalans els que decideixin el seu futur.

El PSOE pretenia inicialment deixar ben clar que es tractava de l'ordenament espanyol, referència que finalment ha estat eliminada, han explicat des del PDeCAT. D'aquesta manera no es fixen límits i es pot recórrer a l'ordenament jurídic internacional, que sí que reconeix el dret a l'autodeterminació.