La CUP torna a reclamar gestos inequívocs de desobediència al govern de Puigdemont. Després de la interpel·lació en el darrer ple del Parlament, on el cupaire Joan Garriga insistia que “la millor resposta als embats de l’Estat, és fer creïbles i reals els acords”, la formació anticapitalista ha registrat una moció que insta el govern a aplicar la declaració independentista del 9N, que està anul·lada pel Tribunal Constitucional. Segons expliquen fonts de la CUP a El Nacional, l’objectiu és refermar que la declaració és “vàlida”. Per tant, el text, que es debatrà en el proper ple de la cambra, demana que el Parlament reiteri la vigència i el contingut de la resolució. Per això, insta l’executiu a “no atendre la sentència” de l’alt tribunal.

Els cupaires volen també que el govern concreti en 30 dies un “pla de treball” per desplegar bàsicament l’annex social que acompanya la declaració de ruptura. Alhora reclamen que es rellanci el procés constituent cap a la secessió. En el cas de l’annex social, els cupaires celebren, per exemple, que el govern s’hagi ofert a la Unió Europea per rebre al voltant de 4.500 refugiats, ja que aquest tema n’era un punt concret. No obstant, consideren que encara no s’estan aplicant prou les mesures socials que contempla l’annex. “S’estan fent coses en habitatge, però els agents socials implicats ens diuen que és insuficient”, argumenten aquestes mateixes fonts.

Deute

Un altre dels punts de l’annex social de la resolució del 9N era la creació d’un grup de treball sobre el deute. De fet, els cupaires exigeixen la renegociació del deute per alliberar recursos pel pla de xoc, i fins i tot plantegen l'impagament. En aquest sentit, en les properes setmanes es posarà ja en marxa aquest grup de treball que “està obert a tots els grups parlamentaris”. Els cupaires confien que malgrat que l’oposició estigui en contra de la resolució del 9N i aquest grup de treball en sigui un dels punts, hi participin finalment. “El deute és un problemàtica a la qual no li poden girar l’esquena”, asseguren des de la CUP. Per part de la CUP, preveuen que la seva interlocutora sigui la diputada Eulàlia Reguant. 

Desobediència

La moció insta també a “desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica d’Espanya, i en conseqüència, que el cos dels Mossos no els executi com a policial judicial". La petició va en la línia del comunicat que els cupaires van emetre aquest setmana i on demanaven directament als consistoris desatendre aquestes peticions. Cal recordar, per exemple, que la fiscalia de l’Audiència Nacional està investigant Joan Coma Roura, el regidor de Capgirem Vic per un delicte d’incitació o provocació a la sedició.