Aquest divendres s’abandona una monarquia i s’inicia el camí cap a una república. Així ho ha defensat la CUP en la seva intervenció en el ple d’aquest divendres, abans de la votació de la declaració d’independència. “Avui iniciem la destitució del règim del 78 i la monarquia borbònica a Catalunya i proclamem la República Catalana”, ha assegurat el seu portaveu parlamentari Carles Riera. “Aquest pas el fem dempeus, amb el cap ben alt, no de genolls ni com a súbdits”.

En aquest sentit, Carles Riera ha demanat al ple del Parlament que "assumeixi" els resultats del referèndum de l’1 d’octubre i doni compliment a la llei del referèndum. “Instem el Govern de la Generalitat i els ajuntaments d’aquest país que facin seu aquest mandat”, ha sostingut. “Avui ens autodeterminem davant l’Estat espanyol i davant les elits catalanes que prefereixen la tirania a les llibertats”, ha afegit.

El diputat cupaire ha posat de manifest que l’escenari de negociació i diàleg que va intentar el president Carles Puigdemont amb la suspensió de la declaració d’independència, basat en un escenari “amb un Estat espanyol més democràtic i una Unió Europea menys demofòbica", ha quedat sobrepassat. “El marc jurídic i constitucional són avui un problema, perquè no ofereixen solucions polítiques al conflicte democràtic”.