La CUP no es mou d’allà on era: si el pròxim Govern no desplega la República suspesa, ells es desmarcaran de la majoria independentista. Així ho ha advertit la diputada Natàlia Sànchez aquest dilluns en una conferència política dels anticapitalistes a Barcelona. “La CUP està disposada a assumir totes les responsabilitats institucionals que calgui en cas d’obediència al mandat de l’1-O”, ha assegurat. No obstant això, ha avisat, passaran a fer “oposició activa i constructiva” si no s’opta per la desobediència.

En aquest sentit, ha reclamat “actes de sobirania” al Parlament i als municipis a una majoria independentista que creu que està atrapada en un marc autonomista. Una de les propostes que ha posat sobre la taula és la creació d’una assemblea d’electes que impulsi el procés constituent “des de baix”. També ha exigit la restitució de totes les lleis tombades pel Tribunal Constitucional o la nacionalització dels recursos i infraestructura estratègics, com la banca o l’aigua. L'objectiu és "desbordar l'Estat" i "deixar les presons petites".

En plena recta final de la investidura, amb el termini màxim del 22 de maig, el portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha lamentat la “voluntat d’entrar en un nou cicle autonòmic” per part de l’independentisme “hegemònic”. Diuen estar "perplexos i decebuts" En aquest sentit, ha subratllat que ni JxCat ni ERC han plantejat “plans ni mesures consistents” per fer efectiva la República en un “termini mesurable i constatable”.

Laia Estrada, membre del secretariat nacional cupaire, ha afirmat que des del grup parlamentari són conscients de les “conseqüències” de continuar defensat la via unilateral. Ha arribat a qualificar de "Guantánamo europeu" la repressió dels aparells de l'Estat. No obstant això, s’ha mostrat disposats a assumir-les, per a posar un mirall davant l’Estat espanyol que li mostri el seu “veritable rostre”. Ha fet una crida a “impedir que allò que va néixer al carrer mori a les institucions”.

En aquest sentit, Natàlia Sànchez ha reivindicat que la millor manera d’eixamplar la base de l’independentisme és donant resposta als problemes de la classe popular. S’ha preguntat on estaria ara el moviment republicà si s’hi hagués parat més atenció durant els últims dos anys. I ha advertit que les reformes del marc autonòmic només generaran “renúncies i frustracions”.

A la conferència hi han assistit diputats de JxCat, com Aurora Madaula i Francesc de Dalmases, i el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià.