La CUP ha registrat al Parlament una proposta de resolució per fer una consulta sobre el model energètic de Catalunya “en el termini màxim d’un any”. El debat giraria entorn de “l’ús o no de l’energia nuclear com a font de producció elèctrica” i es plantejaria a "tot el territori català". Seria la primera consulta de la República catalana.

El diputat Sergi Saladié ha explicat que “la CUP aposta pel tancament immediat de les centrals nuclears per qüestions relacionades amb la seguretat, l’impacte sobre el medi i la salut”, entre d'altres, i ha manifestat la voluntat de la CUP que els ciutadans expressin “el posicionament sobre si el nou país ha de tenir o no producció d’energia elèctrica a partir de centrals nuclears”.

Segons considera la formació anticapitalista, i tenint en compte el marc polític en què es troba immersa Catalunya, la consulta s’inclouria dins del procés constituent, creat per debatre sobre tots els aspectes de la sobirania.

Tot i aquest supòsit, Saladié ha assegurat que la convocació de la consulta és independent del moment polític. “Si el procés constituent avança lentament i no és prou madur, o si guanya el ‘no’ al referèndum”, la consulta també s’ha de poder celebrar.

En cas que fos així, la Generalitat no tindria les competències necessàries per poder exercir aquest mandat i, per tant, s’hauria de comprometre “a fer tot el possible per tirar-ho endavant”. Per aquest motiu, des de la CUP consideren que seria “més fàcil” convocar-la en el marc del procés constituent, ja que implicaria que Catalunya tindria sobirania plena.

“Tenim plena confiança en el procés constituent com a espai per prendre decisions”, ha assegurat el diputat. Ara bé, “com més aviat comencem a parlar d’aquest tema, abans hi trobarem solucions”.

La CUP confia que la proposta compti amb el suport de Junts pel Sí i Catalunya Si Que es Pot, ja que són dos partits “sobiranistes, en un sentit ampli”. 

Aquesta proposta es va presentar conjuntament amb una proposta de resolució sobre la realització d’un estudi dels efectes de les emissions radiotòxiques derivades del funcionament de les centrals nuclears. La intenció d’aquest estudi és poder dotar a la població amb “elements de judici” per tal que després puguin posicionar-se sobre la consulta.