La CUP no es mou i manté la seva negativa a investir al número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, en apreciar una via "autonomista" en el full de ruta dels de Puigdemont i ERC. El cap de llista dels cupaires, Carles Riera, ha reivindicat el Parlament com l'òrgan legítim per elegir el candidat president, sense interferències de les institucions espanyoles, mentre ha exigit un procés constituent vinculant per implementar la República.

En una entrevista a El Món a Rac1, Riera ha demostrat una vegada més el neguit dels cupaires amb l'acord d'investidura de JxCat i ERC. Ha assenyalat que el problema no rau en el nom del candidat a la presidència, si no en el full de ruta que continua veient d'aquí a un marc autonòmic. En aquest sentit, Riera ha demanat corregir el programa i convertir el procés constituent de la República —la multiconsulta no vinculant— en un procés electoral vinculant. Es tractaria d'un "nou 1-O", segons ha reconegut el mateix Riera.

A més, la CUP insisteix a implementar els seus plantejaments econòmics anticapitalistes, com la creació d'una banca pública catalana, que ja es recollia en el pacte entre ERC i JxCat però que Riera veu complicat si no s'abandona la via autonòmica. "Com podem fer sobirania real si no tenim control sobre les institucions del país?", s'ha preguntat sobre aquesta i altres mesures socials vol incloure en el mateix procés constituent.

"Desconfiança"

Des de l'oferiment de Tardà al PSC fins al fet d'acceptar que Puigdemont i Comín no puguin delegar el vot en el Parlament són errors d'estratègia per a la CUP, que cada cop sent "més desconfiança" envers la "voluntat republicana" Junts per Catalunya i ERC. I tot plegat és perquè els cupaires veuen cada acció, cada nou pas, com un "retrocés".

Riera ha advertit que la seva voluntat no és la convocatòria d'unes noves eleccions però considera que aquest escenari tampoc seria "un fracàs per a l'independentisme", perquè augura que els resultats tornarien a donar una victòria sobiranista.