El grup municipal de la CUP-Capgirem Barcelona demanarà la retirada de l'estàtua de Cristòfor Colom i la supressió de tots aquells ornaments “que facin enaltiment de la conquesta d’Amèrica i museïtzin la seva interpretació històrica”, en el proper ple de l’Ajuntament, que es celebrarà divendres. Així mateix, en la proposició també s’inclou una petició per abolir l'estàtua d’Antonio López, primer Marquès de Comillas, segons ha explicat la formació cupaire.

Concretament, els tres regidors anticapitalistes són partidaris de substituir el famós monument, situat entre la Rambla i el Port, per una obra al·legòrica de la resistència dels pobles indígenes i dels esclaus davant de “l’imperialisme, l’opressió i la segregació”. En aquest sentit, María José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté sotmetran a votació el text en vistes de la celebració del 12 d’Octubre, dia que alhora també reclamen que sigui declarat feiner a tots els efectes.

En el cas de l’escultura de l’esclavista Antonio López, que està a la cruïlla de Via Laietana amb el Passeig de Colom, la iniciativa passa per substituir aquesta icònica figura per un “monument d’homenatge i reparació a totes les víctimes del tràfic d’esclaus”. A banda, la CUP sol·licitarà al Departament d’Interior la retirada de banderes espanyoles i símbols monàrquics dels edificis municipals, com també i la prohibició de manifestacions de caires feixistes a la ciutat.

Totes aquestes propostes s’emmarquen en un ple carregat de simbologia històrica, ja que també està previst que el saló de plens canviï la seva denominació en honor a l’alcalde republicà Carles Pi i Sunyer.