La CUP avisa els partits independentistes al Congrés, ERC i PDeCAT, que res no canviarà amb els presos polítics si el líder del PSOE, Pedro Sánchez, governa la Moncloa en comptes de l'actual president espanyol, Mariano Rajoy. En una roda de premsa al Parlament aquest dimarts a la tarda, la diputada anticapitalista Natàlia Sànchez ha afegit que la moció de censura és un "blanqueig" i una "operació de maquillatge del règim del 78 buida de canvi real". En aquest sentit, també ha dubtat de la utilitat d'una moció de censura que pugui liderar el cap de files de Podemos, Pablo Iglesias.

Sànchez s'ha mostrat "sorpresa" pel suport de partits que es plantegen donar suport a la moció de censura del PSOE contra Rajoy -com ERC i PDeCAT-, ja que al seu parer s'utilitzen els socialistes espanyols per "camuflar la degradació democràtica de l'Estat com si fos cosa d'un sol partit". En aquesta línia, la diputada anticapitalista ha assegurat que l'única moció de censura vàlida és "contra el règim del 78" i en format de projecte republicà.

La diputada cupaire ha interpel·lat els grups al Congrés d'ERC, PDeCAT i ECP per preguntar-los què pensen que passarà, si Sánchez substitueix Rajoy a la Moncloa, amb els presos, amb les pensions, amb el 155 i el dret a l'autodeterminació: "Absolutament res", ha respost ella mateixa. El "règim del 78" té una "única naturalesa, estructural i d'herència franquista", segons la diputada de la CUP, que ha assegurat que mani el PP o bé el PSOE les polítiques han estat "sempre les mateixes".

Finalment, i després que Iglesias hagi avançat que si la moció del PSOE no prospera volen impulsar-ne una altra per "fer fora el PP", la diputada ha conclòs que "el paper de Podemos sobre l'atac a les llibertats del poble català ha estat el que ha estat". "Tampoc podríem aspirar a canvis substancials", ha asseverat.

Renúncia de Comín

D'altra banda, i sobre la renúncia del diputat d'ERC Toni Comín al vot delegat, la CUP ha lamentat que la Mesa no compleixi els compromisos de l'inici de la legislatura: "Vam donar suport a una Mesa de majoria republicana que no està servint per absolutament res", ha constatat.