La moció de la CUP per refermar la declaració rupturista del 9-N que el Constitucional va declarar nul·la ha fet saltar pels aires la sessió de control al president Carles Puigdemont, fins a desembocar en un debat sobre l'ús del reglament de la cambra. El ple ja havia començat amb polèmica arran la petició de l'oposició que es retirés la moció de l'ordre del dia, la qual cosa ha obligat la Mesa a suspendre durant uns minuts la sessió.

El primer a plantejar el tema durant la sessió de control ha estat el socialista Miquel Iceta, el qual, després de recordar que els serveis jurídics del Parlament havien advertit contra la moció, ha demanat al president si considera que “podrà seguir dient que estan respectant la legalitat” en cas que s’aprovi aquesta iniciativa.

“Que un Parlament hagi d’estar patint per si pot o no parlar d’un tema és començar molt malament qualsevol projecte de canvi o regeneració política d’un país”, ha advertit Puigdemont, que ha insistit que el fonament de qualsevol règim democràtic és que no es pot posar fronteres als debats en una cambra parlamentària.

Insult a la democràcia

La ciutadana Inés Arrimadas ha seguit estirant el mateix fil i ha titllat d’"insult a la democràcia” el que es demana al ple a més de carregar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no haver acceptat revisar l’ordre del dia per apartar aquest tema.

 “No vagi més lluny perquè arribarà un dia que haurà de mirar els ulls dels catalans i reconèixer que els ha fallat”, ha replicat Arrimadas mentre insistia que els quatre grups de l’oposició sumen més vots que JxSí i la CUP.

Puigdemont ha advertit Arrimadas que tindrà oportunitat de demostrar el seu respecte a les decisions de les majories quan el Parlament aprovi per “llarguíssima majoria” propostes com “per exemple que es convoqui un referèndum”.

En aquest punt, però, ha començat el desgavell entre els grups, quan la referència de la líder de C's a CSQP ha provocat la irritació del seu portaveu, Joan Coscubiela, que ha demanat la paraula.

La presidenta de la cambra ha acceptat cedir-li la paraula tot i que el reglament no preveu aquesta possibilitat. “Crec que és la tercera vegada que li demano que no s’atorgui la representació política dels votants de CSQP”, ha instat Coscubiela a Arrimadas.

La seva intervenció ha provocat la protesta d’Iceta argumentant que el reglament no contempla aquesta mena de rèpliques, però ell mateix ha volgut també fer ús de la paraula per dir-hi la seva. Igual com han fet Arrimadas, el popular Enric Millo i el portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull.

Les peticions, totes contràries al reglament que no contempla rèpliques per al·lusions durant la sessió de control, s’han anat succeint en cascada fins al punt que la presidenta ha agraït a la CUP que no demanés intervenir.

Forcadell, visiblement irritada, ha tancat amb un “no es repetirà” la referència del popular Millo a la irregular interpretació del reglament que representen la successió de peticions de paraula.