Queden menys de dues setmanes per investir el nou president de la Generalitat i a hores d'ara sembla que som més a prop d'unes eleccions anticipades que d'un govern en solitari d'ERC. Pere Aragonès té el suport dels 8 diputats dels comuns, amb qui en aquests moments negocia, però Junts ja ha dit que no l'investirà si no formen part del Govern.

Amb aquest tauler de joc, la líder d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha desitjat que l'acostament d'ERC a la seva formació "no sigui una estratègia per forçar la negociació i el pacte amb Junts" i ha assegurat que confia en la voluntat dels republicans, que així li han promès. Segons ha explicat en una entrevista aquest dimecres a TV3, les reunions entre les dues formacions avancen positivament. Ara, s'han creat grups específics per tractar diferents punts del programa i esperen que l'acord arribi ben aviat.

Albiach ha afirmat que, de moment, només es negocia un acord d'investidura, però ja els ha transmès la seva voluntat d'entrar a Govern. "Veig bona disposició per les dues parts, però li estem dient a ERC que seria bo estar al Govern: per punts en comú al programa i perquè ajudaríem a treballar en la taula de diàleg i en les relacions amb el govern central. L'objectiu és que ERC i Junts no repeteixin Govern. No ens podem convertir en l'Andorra del sud", ha indicat.

Tot i això, els comuns han assegurat que si no s'arribés a un pacte per formar executiu, investirien Aragonès de totes maneres per tal de no repetir les eleccions al Parlament.

Pressió al PSC

En aquest escenari tan delicat, Jèssica Albiach ha instat el PSC a "sortir del racó en què es troben". Per a ella, cal un canvi progressista a Catalunya i els socialistes s'hi haurien de sumar: "Catalunya no mereix més eleccions i tenim una gran oportunitat".

La taula de diàleg

La líder dels comuns s'ha compromès amb ERC a impulsar la taula de diàleg en els primers mesos del nou Govern i ha dit que la seva formació defensa unes trobades en què "no hi hagi línies vermelles". En aquest sentit, ha lamentat que el PSOE no estigui obert a parlar de tot. "Cal una taula sense condicions ni condicionants i nosaltres treballarem perquè això sigui així i Catalunya pugui votar i decidir el seu futur", ha conclòs.

De moment, els equips negociadors d'ERC segueixen les reunions tant amb Junts com amb els comuns mentre continua el compte enrere final perquè es posi en marxa el rellotge electoral al nostre país.

Imatge principal: La líder dels Comuns, Jéssica Albiach / EFE