L'esquerra independentista ha omplert la manifestació de cada any que surt de la plaça Urquinaona i arriba al Born amb més de 15.000 persones, segons l'organització.

I l'ha omplert de la reivindicació del poble "independentista, socialista i feminista". Amb una clara crítica als partits del Govern de la Generalitat, qualificant-lo de "govern convergent i esquerranós" i titllant-lo de còmplice del govern espanyol amb polítiques neoliberals.

"Les institucions tenen unes limitacions. Tenen un sostre. Són un engranatge més del capitalisme", han dit Maria Rovira i Bàrbara Roch durant un parlament a dues veus que ha acabat amb una consiga: "Preparem-nos per a una tardor de lluites i una primavera dels pobles".

"Ens trobem davant unes institucions que tornen a ensopegar amb la mateixa pedra. L'1 d'octubre vam votar i vam guanyar, i el 3 d'octubre, diguem-ho clar, va ser una vaga. Que no ens tornin a fer empassar-nos més una aturada de país pactada amb la patronal", han denunciat les dues representants de l'assemblea cupaire.

"No confiem en canvis legals màgics", han dit, i en aquest sentit han fet una crida a la desobediència com a única eina per arribar a l'assoliment de la independència.

Una gravació d'Anna Gabriel des de Suïssa ha donat la benvinguda i ha obert l'acte posterior a la manifestació.

ELNACIONAL CUP mani diada 11 s born ana Grabriel Gemma Liñán