La negociació dels pressupostos entre JxSí i la CUP està sent llarga i complicada. Després que des d'ERC i el PDECat s'hagi instat la CUP a aprovar definitivament els comptes pel 2017 si vol que el referèndum es porti a terme, el diputat Benet Salellas els ha dedicat una dura rèplica en nom de la formació anticapitalista.

"Aquest xantatge constant amb el tema del referèndum per part d'ERC i PDECAT s'ha d'acabar. La fi del 'proccessisme' és massa important com per utilitzar-lo constantment com un pal i una pastanaga per fer xantatge a la CUP. Aquí estem per resoldre el dret a l'autodeterminació del poble català, i la resta de debats hi han de ser però són secundaris i no poden ser moneda de canvi per al futur i el dret a l'autodeterminació", ha sentenciat.

En aquest sentit, Salellas ha considerat que "s'equivoca qui es pensa que es pot seguir fent xantatge a la CUP amb arguments de baixa volada". "Qui posa en escac el referèndum i el retarda, fa xantatge al país sencer i posa en escac el mandat del 27-S", ha avisat el diputat de la CUP. 

"Menys burla i més debat social"

De la mateixa manera, ha lamentat que des del PDECat, la coordinadora Marta Pascal hagi presumit d'haver tancat uns pressupostos del Govern que seran tramitats sense apujar l'IRPF en cap dels seus trams, no tocar l'impost de Successions i deixar estar el de Patrimoni. "Pascal se'n reia perquè no es tocaven els impostos cedits. No se'n reia de la CUP, sinó de la majoria social i de la majoria parlamentària que reclama això. Potser toca menys burla i més debat social", ha replicat Salellas en roda de premsa. 

En aquest mateix sentit, el diputat de la CUP ha apostat per reorientar la negociació de l'IRPF amb "la gradualitat". "Seria interessant. No hem descartat mai el gradualisme. Si l'espai de consens és l'IRPF a les rendes de més de 90.000 euros, endavant. El problema és el blindatge que s'ha fet per part del PDECat i ERC. I a sobre hi ha qui es burla del debat que hem plantejat. La gradualitat és un bon mecanisme per arribar a consensos, però hi ha qui es nega a obrir el debat", ha conclòs, tot afegint que "de moment l'única persona que ha parlat de línies vermelles és Marta Pascal". 

No fer propostes per al TC

Per últim, preguntat sobre la possibilitat que des del Parlament es facin propostes per renovar els membres del Tribunal Constitucional (TC), Salellas ha volgut ser contundent rebutjant aquesta via. "Ja en la Declaració del 9-N vam deixar clara la il·legitimitat del TC i que és prolongació del Consell de Ministres. No tindria sentit proposar ningú per entrar a un Tribunal com aquest", ha dit.