La CUP ha aterrat ja oficialment al Congrés dels Diputats, però no s’ha mogut d’on era: el no a la investidura de Pedro Sánchez i al preacord de govern de coalició. Després que els seus dos diputats hagin recollit les actes a la cambra baixa espanyola, Mireia Vehí ha tornat a deixar clar que no permetran l’estabilitat d’Espanya si no es posa sobre la taula el dret a l’autodeterminació i l’amnistia dels presos polítics. “No entendríem que es contribuís generar governabilitat”, ha advertit la parlamentària cupaire. Ha lamentat que no veu res de tot això en l’entesa entre el PSOE i Unidas Podemos.

Sense anar més lluny, Mireia Vehí ha expressat la seva “preocupació” pel preacord Sánchez-Iglesias. En primer lloc, perquè “en comptes de conflicte polític es parla d’un conflicte de convivència”. Ha avisat que “segurament la recepta continuarà sent la repressió”. En segon lloc, perquè el document no fa referència ni a l’amnistia ni a la fi de la persecució política. Finalment, en termes econòmics, perquè parla de “respecte als topalls de dèficit i estabilitat pressupostària”.

Pel que fa a la mesa de negociació reclamada per ERC, la diputada anticapitalista ha valorat positivament que aquest cop els republicans “posin mínims” i no donin un “xec en blanc” com el passat juliol. “Llavors no va haver-hi ni mínims”, ha retret Vehí. Ha insistit que la mesa hauria de parlar d’autodeterminació i amnistia “en termes concrets”, tot i que s’ha mostrat escèptica sobre que sigui possible. En aquest sentit, ha defensat que han vingut a fer política a Madrid per a “condicionar” els partits independentistes i ancorar el tauler de joc cap a l’esquerra.

Pel que fa a la seva participació al Congrés, Mireia Vehí ha assenyalat que encara estan prenent les mesures al funcionament de la cambra, i que quan les hagin pres ja decidiran. “Si es planteja la nacionalització dels hidrocarburs o d’Endesa, nosaltres vindrem a votar”, ha afirmat. “No vindrem a fer política normalitzada”, ha conclòs.

Abans de començar l’atenció als mitjans de comunicació, la diputada de la CUP ha volgut “enviar una abraçada immensa” als CDR empresonats i acusats de terrorisme. Ha avançat que, quan puguin, faran servir les seves potestats per a visitar-los a la presó de Soto del Real.