La CUP s’abstindrà i passarà a l’oposició "per lleialtat a l'1-O". Així ho ha reiterat el diputat Carles Riera aquest dilluns durant el segon debat d’investidura de Quim Torra, que ha defensat que l’única via possible és la desobediència. En aquest sentit, el cap de files dels anticapitalistes ha dit passen a l’oposició per “proposar i construir polítiques republicanes”, per “mantenir el conflicte democràtic amb l’Estat espanyol”, però també per “oposar-se amb fermesa al retorn a l’autonomisme”.

Riera ha fet la seva intervenció l’endemà que el Consell Polític cupaire decidís mantenir les quatre abstencions a la investidura. Ho ha justificat com a un “acte antirepressiu”. En aquest sentit, citant Leonard Cohen, ha dit que “de vegades, hom sap a quin costat està veient qui està a l’altre costat”. El costat dels anticapitalistes, ha precisat, és el de la materialització de la República. “És l’única possible, perquè és l’única que pot assolir majories necessàries”, ha sostingut.

En aquesta línia, el diputat anticapitalista ha volgut circumscriure la seva abstenció només per la repressió. I ha dirigit preguntes al futur Govern: “Quines polítiques socials pensen fer? Com pensen abordar la intervenció econòmica prèvia al 155?”. L’ha instat a recuperar la titularitat de serveis públics i estratègics. “Aquestes mesures no són possibles en el marc jurídic espanyol, per això cal avançar cap a la República”, ha advertit.

Riera també ha tingut un missatge per als comuns, que han estat molt crítics amb la CUP per la seva absenció a Torra. “Quan legislem i el Tribunal Constitucional ho impugni, de quin cantó estaran? Desobeiran el TC o continuaran sostenint el règim del 78?”, els ha interrogat.