El Conseller d'Interior, Jordi Jané, ha anunciat 500 noves places per als Mossos d'Esquadra. La convocatòria que s'havia de fer l'any passat en preveia 400. El nou pressupost, si s'aprova, dota Mossos, Bombers, Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit de 1.348 milions d'euros, un 7% més que l'anterior. 

La CUP deixa entrar a tràmit els pressupostos, tot i que Mireia Vehí, durant la compareixença de Jordi Jané al Parlament ha exposat: "Sobren les raons per presentar una esmena a la totalitat que no hem presentat".

Tot i no està d'acord "en la gestió política que es fa a Interior, a la direcció general, amb el model de seguretat que es planteja" la CUP claudica i obre la porta al "debat social" dels pressupostos. "I per això justifiquem la nostra deixada a entrar a tràmit", ha dit Vehí després d'alliçonar els altres grups que han presentat esmenes a un pressupost que principalment està centrat en l'increment d'efectius. Una reclamació que tots els grups han fet al llarg de la legislatura.

"Facin el favor de treballar bé i tenir arguments polítics", ha etzibat Vehí a tots els grups davant la mirada còmplice de Jordi Jané

El conseller ha agraït el gest de la CUP: "El fet de no presentar esmenes a la totalitat, facilita que el pressupost es pugui seguir en l'àmbit de debat parlamentari de confrontar models".

"Hem d'admetre que no coincidim amb el model", ha dit Jané, afegint que "estem parlant de quina manera, en un any important per al país deixem que passi aquesta fase i es pugui arribar a la discussió concreta d'esmenes concretes". 

Entre els punts de desacord hi ha la Brigada Mòbil, la unitat d'antiavalots que s'encarrega de la seguretat ciutadana en manifestacions i aldarulls, que ha protagonitzat alguns dels capítols més polèmics del cos com el cas Quintana.

Més Mossos

La convocatòria de noves places de Mossos està pendent des de l'any passat. La previsió era de 400 places. La conselleria d'Interior ha pujat a 100 més els mossos que s'integrarien a la policia catalana. Si s'aproven els pressupostos, entraran a l'Institut de Seguretat Pública immediatament i sortiran al carrer el 2018. 

La convocatòria ha de "compensar el decreixement natural de la plantilla", segons ha exposat Jané en la comissió del Parlament per explicar els pressupostos d'Interior. “Per cobrir una necessitat que la mateixa composició del cos ho fa necessari”, ha afegit. 

A més, ja s'han convocat 18 places d'inspector, 12 d'intendents i 8 de comissaris, segons la convocatòria del novembre passat.

Les convocatòries d'ascensos inclouen la plaça de Major. En aquest sentit, el conseller ha dit que "convé ressaltar que no té cap implicació pressupostària pel Departament d’Interior si ho comparem amb la previsió que ja hi ha actualment".

Armilles per a tothom

Els pressupostos d'Interior inclouen un increment del 128% en les dotacions de material i uniformes. Jordi Jané ha anunciat armilles per a tothom. Les exteriors i les interiors. Es tracta d'una reivindicació històrica de tots els sindicats i components del cos. I justament per això el conseller ha qualificat de "fita històrica" que tots els agents tinguin armilles.

Escoltes telefòniques

El pressupost inclou una inversió total de 8 milions d'euros en el nou servei integral d'intercepció i monitoratge de les comunicacions (SILTEC) que millori les prestacions del sistema actual, amb l’objectiu de fer front a l’amenaça terrorista.

També es reforcen les mesures de seguretat i protecció. I això comporta "1.700.000 hores de patrullatge destinades al programa operatiu específic antiterrorista.

Més parcs de bombers i més comissaries

Respecte a la inversió en infraestructures, es destinaran més de 5 milions d’euros per a la reforma o construcció de nous parcs de bombers: finalització de les obres de renovació del parc de bombers de Vilafranca del Penedès, i inici de les obres de renovació dels parcs de bombers de Girona, Figueres, Granollers, Moià, Balaguer i Solsona, del parc de bombers voluntaris de Serós, i de la nova Sala de Control Regional a Girona.

El pressupost permetrà també la renovació de 32 vehicles lleugers, i la licitació de 181 vehicles pesants i 8 vehicles destinats als Equips de Prevenció Activa Forestal.

També es destinen 8 milions per a l’execució d’obres en comissaries tant de millora, com de remodelació, com de construcció nova. Més concretament es preveu la nova comissaria corresponent a l’Àrea Bàsica de Policia Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, les obres de construcció de la nova comissaria de districte de La Jonquera, i entre d’altres l’execució i finalització de les obres de la Comissaria de Banyoles o la redacció del projecte executiu de la nova comissaria de Torredembarra.

Reunió amb el Ministeri

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha anunciat que demà se celebrarà una reunió entre alts càrrecs del Ministeri d'Interior i del seu departament per intentar acordar l'ordre del dia per convocar de forma "urgent" a la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es reuneix des del 2009.

Jané ha detallat que a la reunió de demà, que se celebrarà a Madrid, assistiran el secretari d'Estat de Seguretat, per part del Ministeri, i el secretari general de la Conselleria d'Interior i el director general dels Mossos d'Esquadra, per part catalana, amb l'objectiu d'intentar acordar un ordre del dia per a la Junta de Seguretat.

"És un tema que no pot esperar més. És urgent, per raons operatives, de cooperació policial i de finançament", ha indicat Jané, que en la seva primera reunió amb el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, el passat 16 de novembre, ja va abordar la necessitat de convocar la Junta de Seguretat com més aviat millor.

Jané ha reiterat que la Junta de Seguretat ha d'abordar temes com la millora de l'intercanvi d'informació entre cossos policials amb l'accés dels Mossos d'Esquadra a les bases de dades sobre seguretat i la participació de la policia catalana en els grups de treball internacionals en els quals participi l'Estat, en virtut de l'article 164 de l'Estatut de Catalunya.

La mera celebració de la reunió suposaria també de facto que quedaria certificat el desplegament dels Mossos d'Esquadra entre els anys 2009 i 2013, davant la qual cosa la Generalitat reclama un deute de 264 milions d'euros pendent d'abonar des d'aleshores.

El conseller també ha insistit en la necessitat que, davant l'actual amenaça del terrorisme gihadista, els Mossos d'Esquadra es puguin integrar en Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i ser membres permanents de la Taula d'Avaluació de l'alerta antiterrorista.