Després que s’hagi convocat per demà dissabte, a Gràcia, una mobilització de grups d’ultradreta, amb motiu del tancament de la llibreria Europa, la CUP de Barcelona ha culpat la Conselleria d’Interior de permetre aquesta mobilització, i ha anunciat que respondrà amb una contraconcentració, també demà, i al mateix barri.

En un acte que ha tingut lloc aquest divendres a la plaça de la Vila de Gràcia, la regidora de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona, María José Lecha, al costat del representant del Moviment Popular de Gràcia, Quim Serra, han criticat el Departament d’Interior per autoritzar una mobilització “neonazi”, i han instat a no permetre que la “impunitat del feixisme arribi als carrers”.

En aquest sentit, han demanat al govern de l’alcaldessa Ada Colau que faci un "seguiment" de tot allò que succeeixi a la manifestació i, que en cas que hi hagi mostres d’adhesió a idees relacionades amb el racisme, la islamofòbia o l’homofòbia, entre d’altres, es denunciï els convocants.

Per donar resposta a la manifestació, que la CUP ha titllat en diverses ocasions de “feixista” o “neonazi”, el partit, al costat del Moviment Popular de Gràcia, ha convocat una contraconcentració per a demà dissabte, a les 11h30, a la plaça de la Vila de Gràcia. La mobilització –per a la celebració de la qual no han demanat permís–, podria confluir en algun moment del recorregut amb la manifestació d’ultradreta, segons els ponents de l’acte.

El tancament de la llibreria Europa

El fet que el passat juliol es posés fi a l'activitat de la llibreria Europa, situada al barri de Gràcia, és el principal motiu de la manifestació convocada per l'extremadreta, en aquesta ocasió, pel partit Democracia Nacional (DN). 

La llibreria, caracteritzada per ser l'altaveu de postures d'ultradreta, va ser creada l'any 1974 com a seu de la CEDADE, organització nacionalsocialista, propera a partits feixistes, a més de, posteriorment, esdevenir la llibreria que feia propaganda d'aquesta ideologia.

Després de 20 anys des de la primera operació policial contra les activitats fetes per la llibreria, la recent reforma del Codi Penal, a més de l'absència de llicència municipal d'activitat per part de l'establiment, han permès que, finalment, hagi pogut ser tancat.