La pugna política i dialèctica entre Interior i la CUP continua. Poc després que el conseller Joan Ignasi Elena hagi anunciat que la defensa penal dels agents passarà a dependre del gabinet jurídic central de la Generalitat (abans depenia del d'Interior), el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha instat el Departament a revisar totes les acusacions contra manifestants que siguin per lesions.

En una roda de premsa convocada a última hora, Pellicer ha respost les declaracions d'Elena en què deia que "sempre defensarem els Mossos quan pateixin lesions" al·legant que moltes d'aquestes lesions són lleus o, en alguns casos, inexistents.

"En l’àmbit de lesions la majoria són casos lleus i pensem que cal revisar com es comuniquen els atestats. S’han utilitzat suposades lesions, per exemple un canell danyat en ocasions que s'havien produït cops de porra, cosa que fa pensar que el dany ve dels mateixos cops de porra", ha dit. Pellicer també ha posat d'exemple un agent que va dir que es va lesionar fent un mal gest per esquivar una ampolla d'aigua buida.

xavier pellicer - acn

El diputat de la CUP Xavier Pellicer / Foto: ACN

Pellicer també ha qüestionat delictes pels quals la Generalitat es persona com el d'atemptat contra l'autoritat. "En l'atemptat contra l'autoritat no es defensa el bé personalíssim de l'agent, sinó que el que es fa és defensar l'Estat i el representant de l'Estat com a autoritat", ha apuntat.

En qualsevol cas, i com va fer ahir la seva companya de files Laia Estrada, Pellicer ha recordat que l'objectiu final és "la retirada total i absoluta" de les acusacions "contra tots els manifestants i la dissidència", i ha reiterat que l'acord al qual han arribat amb els republicans "és de mínims". En aquest sentit, ha assegurat que no hi ha cap norma que digui que la Generalitat s'ha de personar com a acusació contra manifestants i que fer-ho o no és una "decisió política".

Gabinet jurídic

Per altra banda, el cupaire ha celebrat i valorat la decisió del conseller de traspassar l'acusació penal contra manifestants del gabinet jurídic d'Interior al gabinet jurídic central de la Generalitat

"Històricament, el gabinet jurídic d'Interior ha actuat com a corretja de transmissió de les pitjors pràctiques policials i ha impulsat la persecució contra la dissidència", ha denunciat. Tanmateix, l'anticapitalista ha demanat el desmuntatge definitiu del cos d'advocats d'Interior i ha alertat al Govern que no pot considerar-se democràtic "mentre enviï manifestants a la presó".

Pellicer també ha reivindicat la creació d'un "mecanisme públic i independent amb capacitat de fiscalització i sanció als cossos policials" i ha avançat que així ho defensaran en la comissió parlamentària per analitzar el model d'ordre públic que van acordar el seu grup, ERC, Junts i els comuns.

 

Imatge principal: Agents antiavalots dels Mossos en una protesta contra l'empresonament de Pablo Hasél / Foto: Efe