La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat avui que la seva formació veuria "bé" que la Generalitat incrementi l'IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros. En declaracions a Rac1, Reguant s'ha referit així al debat obert entorn de si el Govern ha de modificar el tram autonòmic de l'IRPF, i ha assegurat que "generar un sistema fiscal més redistributiu és (una) línia vermella o un dels elements bàsics" de la negociació pressupostària.

La diputada de la CUP s'ha pronunciat així respecte a la informació que avui publica El Periódico, que sosté que l'opció de modificació de l'IRPF que més suport suscita a ERC passaria, d'entrada, per crear un primer tram de l'IRPF fins a rendes de 12.450 euros i aplicar-li una rebaixa del tram autonòmic de 0,34 punts, és a dir, per passar de l'actual 12% a l'11,66%.

En segon terme, segons aquest diari, es crearia un tram nou, entre els 90.000 i els 120.000 euros, amb un tipus del 24,5%, el que suposaria un increment de tres punts percentuals respecte a l'actual situació, i s'elevaria també la càrrega fiscal per als que guanyen més de 120.000 euros –del 23,5 al 25,5%–. Amb tot, fonts del Departament d'Economia han assegurat que aquesta és només una de les 36 variables de modificació de l'IRPF que s'està estudiant.

Sistema fiscal més progressiu

D'altra banda, Reguant ha assegurat que tot el debat no cal centrar-lo en l'IRPF, sinó que cal crear en general un "sistema fiscal més progressiu".

A la pregunta de si estava d'acord a fixar el llindar per incrementar l'IRPF en els 90.000, Reguant ha assegurat que li semblava "bé" pujar a partir d'aquest nivell de renda. "No cal que ens n'anem molt més a sota", ha dit.

D'altra banda, la diputada de la CUP ha tornat a reivindicar que s'incorporin als pressupostos els impostos vetats pel Tribunal Constitucional, ja que aquest Alt Tribunal "respon a interessos polítics" i s'ha de "seguir la legalitat catalana".

Ciutadans i Demòcrates volen canvis en l'IRPF

 La possibilitat de promoure canvis en l'IRPF a les rendes més altes ha fet reaccionar el portaveu parlamentari de Ciutadans (C’s), Carlos Carrizosa, que ha assegurat que el seu partit està a favor d'"ampliar les bases de l'IRPF i lluitar contra el frau fiscal", per bé que no ha especificat si estarien d'acord amb incrementar la cotització a les rendes de més de 90.000 euros.

Al seu torn, el portaveu de Demòcrates i diputat de JxSí en el Parlament, Antoni Castellà, ha defensat una pujada de l'IRPF a les rendes altes als pressupostos del 2016, sempre i quan siguin "conjunturals" i reversibles.