La CUP acusa el Govern de no complir els terminis acordats en el debat de política general sobre el procés constituent d'una República catalana.

En una entrada al web 'Observatori del Procés', impulsada pels 'cupaires', recorden que van acordar crear una comissió de seguiment del procés constituent en el termini d'un mes, termini que es va complir divendres passat, i no s'ha creat.

Aquest òrgan és l'encarregat d'emparar les diverses fases i de vetllar per la definició i el desplegament del programa, el calendari i els pressupostos, per la qual cosa adverteixen que "el desenvolupament del procés constituent està anant més lent del que seria desitjable".

"Tan important és el procés per a la independència, amb el referèndum com a moment clau del mateix, com el procés per la República catalana", apunten i afegeixen que, aquest segon procés, a diferència del primer, no té un punt d'inflexió tan clar com el referèndum, però en canvi "té diferents fases, cadascuna d’una rellevància especial i indestriable de la resta. L’acompliment dels terminis, doncs, és fonamental per no fer salat".

Mobilització de la ciutadania

La CUP recorda que és necessari implicar la ciutadania activant processos de participació i insisteix que cal fer-ho en "el termini més curt possible".

"S'ha d’aconseguir que la major part de la ciutadania se senti cridada a participar activament en les regles de joc i la definició del nou país en el marc d’aquest procés constituent. Per tant, cal defugir la idea que el camí vers la República catalana és un procés només per a la gent independentista. Es tracta d’encoratjar el major nombre de persones a entomar un debat sobre els necessaris canvis en la justícia social, econòmica i política", expliquen.

Constitució catalana

Els cupaires argumenten que, perquè la gent se senti cridada a participar en el procés constituent que ha de servir de base de la futura Constitució catalana, els resultats dels debats i posteriors votacions relacionades amb el procés constituent han de ser vinculants.

Així ho recull el punt número 6 de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent aprovades amb els 72 vots de JxS i la CUP-CC: “El resultat d’aquesta participació ciutadana constituirà un mandat vinculant per als integrants de l’assemblea constituent, que els hauran d’incorporar al text del projecte de Constitució”.

Més enllà de la constitució de comissions i consells assessors calendaritzats en els acords del debat de política general, el primer moment important en el procés constituent és la creació de l’anomenada Plataforma del Procés Constituent, que de forma ideal hauria de poder-se posar en marxa passades les festes de Nadal.

Els promotors han de ser JxS, la CUP-CC i les tres grans entitats sobiranistes.