La militància de la CUP ha aprovat també durant l'assemblea nacional d'Esparreguera diferents sistemes de millora del funcionament intern en tots els seus espais de decisió bàsicament per "enfortir l’assemblearisme". Un debat que en principi estava previst tractar en una assemblea extraordinària a la tardor, però es va decidir finalment obrir els estatuts ara perquè s'hi fessin esmenes. 

En el cas del secretariat nacional, els 800 militants han donat llum verda a una esmena que preveu que per a la seva elecció es podran presentar candidatures individuals, i ara, també en equip.

En aquest sentit, dels 15 militants escollits pel secretariat nacional, 11 seran escollits a través de les candidatures col·lectives i 4 de les individuals. El text també contempla que passaran a formar part de l'òrgan, els 11 membres de la candidatura que obtinguin un mínim del 65% dels vots emesos. 

De fet, a partir d'ara l'elecció els espais de decisió del consell polític i el secretariat nacional també es farà per discriminació positiva, és a dir, el 40% hauran de ser dones. Mentrestant, pel que fa al GAP no hi ha canvis i la militància el referma tal com està actualment.