"El franquisme encara no ha marxat de casa nostra". La prova és, segons la diputada de la CUP Mireia Boya, la consulta dissabte a Tortosa sobre el monument franquista. De fet, la cupaire ha assegurat que el Parlament ha perdut tota "legitimitat" amb la celebració d'aquesta consulta perquè el consistori tortosí "ha fet el que li ha donat la gana", fent cas omís de la moció que el Parlament va aprovar al mes de març i que reclamava la retirada immediata del monòlit feixista que hi ha al mig del riu Ebre sense consulta. 

"Com podem permetre que l’autonomia municipal passi per sobre del Parlament?", ha clamat durant el ple de Parlament. Precisament, aquestes paraules de la diputada de la CUP han tingut lloc en el marc del debat a la totalitat de la proposta del PSC per presentar a la mesa del Congrés dels Diputats la proposició de llei de modificació de la llei de Memòria Històrica per reconèixer el dret de rescabalament dels particulars afectats per la confiscació de paper moneda o altres signes fiduciaris per part de les autoritats franquistes. 

Uns diners confiscats al bàndol republicà, dipositats al Banc d'Espanya i que mai van tornar als seus propietaris, els quals només van rebre un rebut a canvi. Un justificant, que en la majoria dels casos, s'ha perdut després de tants anys.  

Difícil aplicació

Tots els grups han coincidit en la necessitat d'obrir aquest debat sobre els diners confiscats pel franquisme. Per això, la proposta ha superat el debat sense votació perquè no hi havia cap esmena a la totalitat per part de cap grup. No obstant això, l'únic que pot fer el Parlament en aquest cas és articular aquesta proposició de llei, que només té un article i elevar-la a les Corts espanyoles, ja que s'ha de modificar una llei estatal, la de Memòria Històrica del govern Zapatero. 

En aquest sentit, fins i tot el diputat del PSC, que ha defensat la iniciativa, s'ha mostrat reticent que realment es pugui traslladar a la realitat perquè ara dependrà bàsicament del nou Govern espanyol que surti de les eleccions del 26-J. Precisament, la diputada de la CUP Mireia Boya ha assegurat que el Govern central i el Banc d'Espanya han justificat el rebuig a retornar els diners al·legant que les lleis franquistes no contemplen aquesta devolució: "Encara estan avalant lleis franquistes".