La CUP considera que les víctimes de violència masclista haurien de ser tractades "amb el mateix rang institucional que les víctimes del terrorisme". Segons la diputada cupaire Anna Gabriel, cal que la classe política entengui que "aquestes morts no són puntuals ni accidents, sinó que es tracta d'un problema d'Estat i de país".

Les organitzacions de l'Esquerra Independentista han organitzat un acte polític feminista per denunciar els atacs masclistes que reben contínuament les dones en la nostra societat, i la cara més amarga dels quals són els creixents feminicidis. En aquest sentit, reclamen la necessitat que el procés constituent compti amb la participació real de les dones.

Procés Constituent

Gabriel creu que cal visualitzar aquesta qüestió des de diferents àmbits com ara l'educació, el treball o el municipalisme. "Les agendes polítiques han d'estar condicionades pel feminisme. Aquest ha de determinar el procés constituent i per tant la construcció del nou país", ha exigit. "Les dones no hem vingut a donar-li color a l'actualitat política", ha defensat Gabriel. Considera que "no hi ha d'haver una sectorial de dones o punts concrets, sinó que l'anàlisi que es faci del país ha d'estar marcat per la perspectiva de gènere".

En aquest sentit, en un moment com l'actual on "tot s'ha de posar a debat, cal afrontar també el debat patriarcal per combatre'l d'arrel", ha remarcat. Per això, ha avisat que la línia d'intervenció "no serà només institucional, des del Parlament", sinó també des del carrer amb actes com el d'avui: "som les nétes de les bruixes que no vau poder cremar".

No obstant, la cupaire avisa: "si la nostra intervenció política provoca insults, continuarem exercint la nostra intervenció política, que ens segueixin insultant, això no fa res més que empoderar-nos més". En aquest sentit, Gabriel recorda que "els insults se'ls han de fer seus totes les dones, igual com nosaltres fem nostres el seus", en referència a les crítiques que les diputades cupaires van rebre durant el procés de negociació amb JxSí.