La CUP té pressa i no espera res de l’Estat espanyol. Ho ha deixat molt clar el diputat Albert Botran aquesta tarda en la seva rèplica al Parlament. “La capacitat tècnica hi és, la voluntat política i la força social també”, ha enumerat, tot emplaçant a superar el “fals debat del referèndum pactat” i tirar per la via de la unilateralitat com més aviat millor.

Un missatge amb dos destinataris. Per una banda, Botrán s'adreçava al grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, que dóna suport al referèndum però només per la via del pacte amb l’Estat. Per l’altra, al president Puigdemont, que el seu “referèndum o referèndum” porta inclòs un intent de diàleg amb Espanya per celebrar la consulta.

“Ara que les condicions estan madures no podem deixar que es podreixin”, ha avisat Botran, que ha fet referència al trencament del PSOE i a les demandes d’inhabilitació a Mas, Ortega i Rigau. “Ara ens entretindrem a intentar aconseguir un referèndum pactat?”, ha interrogat, a la vegada que assegurava que el seu partit està preparat per començar a treballar en lloc d’estar a l’espera de l’Estat, per exercir el dret a decidir. 

No al capitalisme salvatge

A la segona part de la intervenció, el diputat Benet Salellas s’ha encarregat de la part més econòmica del discurs cupaire i ha emplaçat a “construir dics de contenció al capitalisme salvatge”. En aquest sentit, Salellas ha insistit en el que és la principal reivindicació del partit per donar suport als pressupostos: una política de redistribució de riquesa.

La recuperació de l’impost de successions i l’aplicació d’un impost a les grans fortunes han estat algunes de les mesures proposades, a més d’una aposta per “superar les polítiques de dèficit d’Europa” i “emancipar-se” de les lleis d’estabilitat pressupostària.

Salellas ha acabat amb una referència literària al filòsof Josep Maria Esquirol i al seu llibre Resistència intima. “Som resistents, tenim memòria i tenim somni” ha sentenciat, abans d'assegurar estar disposat a treballar només per construir “un país públic”. “Que cada pas de la república sigui ple de drets i de justícia social. Resistint sempre” ha conclòs.

L'ombra del Cas Benítez

Malgrat que la discrepància dial·lèctica amb el president s'ha emmarcat en el bon to, Benet Salellas ha emprenyat el president quan, en el torn de rèplica, ha fet al·lusió al cas Benítez. "Avui fa tres anys de l’assassinat de Juan Andrés Benítez per part de vuit agents dels mossos d’esquadra", ha dit Salellas davant la perplexitat de Puigdemont. Salellas ha continuat i ha recomenat "expulsar aquestes vuit pomes podrides del cos, aquests 8 assassins" pel bon nom del cos.

Salellas, però, ha tancat la intervenció proclamant la intenció de la CUP de buscar punts de trobada amb el Govern i ha tancat rememorant David Fernández: "Tenen la mà estesa pel procés i per construir un país públic i el puny tancat per les retallades. Aquesta és la posició de la CUP amb David Fernandez i ara".