La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha denunciat avui que el Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació nega documentació a la comissió d'investigació del Parlament sobre l'operació Catalunya.

Boya ha penjat a Twitter una còpia de la carta remesa a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb data del 19 de juny i registrada avui a la cambra catalana, en la qual el subsecretari d'Afers Estrangers i Cooperació, Cristóbal González-Aller Jurado, respon a la sol·licitud de documentació de la comissió.

En concret, González-Aller recorda que es va sol·licitar al Ministeri d'Afers Estrangers documentació referida "als informes elaborats per l'anomenat 'grup Montserrat' sobre l'encaix de Catalunya a Espanya" i als "informes i documents enviats a ambaixades i consolats en relació amb les conseqüències d'una Catalunya independent".

Sense perjudici que aquesta documentació "no consti com a tal en aquest Ministeri", assenyala González-Aller, d'acord amb la "reiterada doctrina" del Consell d'Estat, "excedeix de la funció de control dels parlaments autonòmics i de les comissions d'investigació que en aquests pugui constituir-se el requeriment de documentació relativa a qüestions alienes" al marc competencial autonòmic i que "es trobi a disposició d'òrgans aliens a l'àmbit competencial de la comunitat autònoma". "En conseqüència no pertoca atendre la sol·licitud de documentació remesa", afegeix la missiva.

Ni Montobbio ni Sánchez-Camacho

A més, després que la comissió d'investigació del Parlament convoqués l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, el 22 de juny, González-Aller torna a invocar la doctrina del Consell d'Estat per recordar que "no existeix el deure d'atendre el requeriment de compareixença formulat per comissions d'investigació autonòmiques".

En un altre tuit, Boya ha fet pública la carta de la popular Alicia Sánchez-Camacho on comunica que tampoc podrà anar a la comissió. Camacho al·lega que en una caiguda va trencar-se el peroné i va haver de ser intervinguda quirúrgicament, per la qual cosa no podrà desplaçar-se al Parlament.

A la vegada, Camacho recorda que, com és membre de la Mesa del Congrés, estaria coberta per la doctrina del Consell d'Estat a la qual s'han adherit alts càrrecs de l'Estat per no comparèixer com Mariano Rajoy o Jorge Fernández Díaz. Tot i això, assegura que la seva voluntat era "atendre el requeriment" del Parlament i assistir a la comissió.