Aquest divendres se celebrarà a Barcelona la Junta de Seguretat de Catalunya, i aprofitant l'avinentesa, la CUP ha enviat una carta dirigida al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, proposant algunes qüestions perquè incloguin en l'ordre del dia d'aquesta trobada: "Voldríem aprofitar aquest clima de bona entesa i col·laboració entre els respectius governs per fer-los propostes. Esperem que les tinguin en consideració". 

La missiva, signada pel diputat al Parlament Xavier Pellicer i la diputada al Congrés Mireia Vehí, reclama la retirada de "les forces d'ocupació" d'arreu dels Països Catalans, i concretament, en el marc de les competències autonòmiques, la retirada dels 7.000 agents de Policia Nacional i la Guàrdia Civil presents a Catalunya.

En la mateixa carta, els anticapitalistes també reclamen a ambdós responsables polítics que negociïn els traspassos de la comissaria de la Via Laietana i la resta d'instal·lacions que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil "ja no necessitaran" quan es faci efectiva la retirada dels efectius que proposen els cupaires.

Així mateix, conviden a Marlaska, "per la seva dignitat", a dimitir, perquè consideren que un jutge condemnat de forma reiterada pels tribunals europeus "com a encobridor de tortures per part dels cossos policials", no ha de de tenir cabuda en l'administració pública de cap estat que es vulgui considerar mínimament democràtic.

No és tot, i és que els anticapitalistes proposen també, en pro de la reparació i la memòria històrica, que el Ministeri de l'Interior demani perdó: "Que tingui la bondat de disculpar-se per tants i tants abusos de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional contra la població catalana", i en aquest sentit, fan un llistat del que els cupaires consideren abusos.

Mencionen doncs les tortures durant l'Operació Garzón de 1992, les tortures sistemàtiques s'han produït des del franquisme i fins l'actualitat "sense interreupció" a la comissaria de la Via Laietana, i en aquest sentit assenyalen el darrer cas conegut del menor detingut el 2019 durant les protestes postsentència.

En la mateixa línia, destaquen que el Ministeri ha de demanar perdó per la violència i brutalitat emprada l'1 d'Octubre, així com en la majoria de protestes on han participat els cossos policials de l'Estat.

Disculpes per les batudes i empresonaments per perfil ètnic al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, abusos contra activistes són altres demandes de la CUP, que tanca dient que, en definitiva, és "un incomptable llistat de casos" que se'ls faria massa llarg en aquest escrit.

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Mireia Vehí / Efe