Un any després, la CUP ha tornat al carrer, davant la seva seu, que va ser assetjada durant set hores el 20 de setembre del 2017. I ho ha fet per denunciar que continuen sent espiats per la policia espanyola. “Un any després, continuem tenint vigilàncies”, ha dit la portaveu del Secretariat Nacional, Mireia Boya, que ha detallat tenir constància de policies de paisà que prenen notes, fan fotografies i controlen qui entra i surt de la seu. Desconeixen si també hi ha escoltes telefòniques.

“Va començar molt abans del 20 de setembre i el més preocupant és que continua ara”, ha lamentat Mireia Boya, que ha explicat que ho han posat en coneixement del Departament d’Interior de la Generalitat. “És un abús d’autoritat. Fins i tot no respecten les seves pròpies normes democràtiques”, ha constat. Fins al moment, no han rebut cap resposta.

La denúncia arriba després que aquest dimecres es fes públic l’informe policial sobre l’assetjament policial a la seu de la CUP, que va revelar que havien estat espiats durant la vigília del 20 de setembre.

Per altra banda, la llavors portaveu del Secretariat Nacional, Núria Gibert, ha lamentat que la denúncia interposada per la CUP per l’intent d’escorcoll sense ordre judicial ha estat arxivada. Ha admès tenir “poques esperances” en el recurs d’apel·lació presentat davant l’Audiència Provincial.

El xat dels jutges

Sobre els missatges anti-independentistes en el xat intern del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Mireia Boya ha valorat com a “molt greu” que existeixi una llista de distribució professional amb aquest tipus de missatges. “Diu molt de l’ètica professional d’alguns jutges i demostra el nivell d’odi que poden arribar a tenir cap a la dissidència política”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha advertit el president Quim Torra que “canviar Carlos Lesmes no soluciona el problema”, perquè es tracta d’un “problema estructural” del sistema judicial de l’Estat espanyol.

“Estan flipant si pensen que entraran”

“Avui fa un anys vam ser assetjats d’una forma inèdita, ignominiosa i brutal”, ha denunciat Núria Gibert, que ha advertit que el 20-S no ha de ser ni una “commemoració” ni una “efemèride”. “Volem que sigui un dia de reivindicació”, ha afirmat la representant anticapitalista.

Aquell dia “vam passar del ‘què vol aquesta gent’ al ‘aquesta gent està flipant si pensen que entraran’”, ha defensat Gibert. “No van passar per sobre dels nostres cossos i no passaran per sobre de les nostres consciències”, ha conclòs.

La roda de premsa ha estat el punt d’inici d’una jornada de portes obertes de la seu de la CUP, on també hi haurà un vermut veïnal i es projectarà el documental sobre el 20-S.