Mentre ERC intenta convèncer Junts, ara perquè li doni els vots necessaris per investir Pere Aragonès i formar un Govern en solitari, des de la CUP continuen pressionant per l'altra banda amb alguns dels punts que estaven inclosos en el pacte d'investidura. Aquest dijous els anticapitalistes han tornat a exigir la prohibició del foam i han assegurat que s'ha de fer immediatament.

Tot ha estat arran de la publicació per part d'elDiario.es del que seria el protocol "complet" sobre l'ús d'aquesta arma en les manifestacions, el qual els anticapitalistes consideren que "té punts especialment foscos que permeten fer de l'excepció la norma". A través d'un comunicat han posat d'exemple que s'utilitzi el foam sense necessitar l’ordre d'un superior o que es pugui utilitzar sense previ avís a les persones que participi d’una mobilització.

Per altra banda, els anticapitalistes retreuen que "no concreta mesures suficients de fiscalització, control ni revisió de l’ús de projectils de foam per part dels agents, així com tampoc clarifica mecanismes de prevenció dels drets dels i les manifestants".

Des del partit concreten a ElNacional.cat que la prohibició del foam "s'hauria de fer de forma immediata veient el que s'ha publicat" i asseguren que la seva alternativa no passa per substituir el foam per una altra eina, sinó per reformular totalment el model policial. De moment, el que estava establert a l'acord amb els republicans era una moratòria fins que es publiqués el protocol, el qual Interior va penjar al web fa un mes però que els anticapitalistes van titllar d'"insult" per ser insuficient.

El cas de la jove mutilada d'un ull

Aquest document revelat també reitera elements que deixen en entredit l'actuació del cos en el cas de la jove que va ser mutilada d'un ull per un tret de foam durant una manifestació pro-Hasél. I és que el protocol indica que la bales de foam s'han de disparar "de l'abdomen cap a baix", encara que si la persona té "un objecte llancívol, contundent o arma blanca" sí podrà dirigir-se el projectil a "les extremitats". En cap cas, doncs, el projectil ha d'anar al cap i el Departament d'Interior sempre ha defensat que l'arma és de "precisió", és a dir, que els projectils no reboten com sí que passa amb les pilotes de goma que utilitza la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Precisament, la CUP ha denunciat que el fet que els projectils de foam siguin "armes de precisió militar suposen un greu perill per la població i una vulneració dels drets humans". La CUP també ha tornat a demanar la prohibició de les pistoles tàser "i totes aquelles eines de tipus militar que suposen un perill real per la vida de les persones i que s'empren de forma absolutament descontrolada i sense cap tipus de control".

 

Imatge principal: Agents dels Mossos armats amb projectils de foam / ACN