La proposta del president de la Generalitat ha agafat per sorpresa tothom. Des del seu propi grup parlamentari (JxCat), passant pels socis de Govern (ERC) i acabant per la CUP. Els anticapitalistes consideren que "Torra té poca credibilitat amb aquest anunci gairebé unilateral" i es pregunten obertament "a qui hem de creure, a Torra o a ERC?". 

Un cop acabat el ple de compareixença del president, durant el qual ha anunciat com a resposta a la sentència la seva intenció que abans que acabi la legislatura es pugui votar sobre la independència, la diputada Natàlia Sànchez ha comparegut per qüestionar la proposta. En la mateixa línia que s'ha expressat ERC, ha assegurat que "és arriscat i poc útil fer anuncis on es fiquen dates concretes sense teixir abans els consensos necessaris". 

Si bé manifesten el seu compromís amb l'exercici del dret d'autodeterminació, assenyalen la contradicció que el president "no controla els Mossos i ens diu que votarem abans que acabi la legislatura quan no té els suport dels partits de Govern". "No té credibilitat", conclouen. 

Per tot això, adverteixen que "si no hi ha un viratge radical, que pleguin". I van un passet més enllà reconeixent que "el més probable és que la solució sigui anar a eleccions".