La diputada de la CUP en el Congrés Mireia Vehí ha alertat que el "gir a la centralitat" d'ERC i un eventual acord que suposi la investidura de Pedro Sánchez (PSOE) com a president del Govern pot tenir conseqüències negatives com la desmobilització del moviment independentista.

En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que la CUP defensa aconseguir drets per mitjà de la desobediència, però considera que l'estratègia d'ERC va ara en un altre sentit: "ERC està en un procés d'ocupar l'espai central d'aquest país. Pensem que aquesta construcció de partit pot afectar negativament les necessitats d'aquest país. Que generi desmobilització. Això ens sembla un problema".

La diputada ha analitzat l'estratègia dels republicans, que considera basada que un govern del PSOE donarà una estabilitat a l'Estat que "repercutirà de manera positiva al poble català, tant en la consecució del dret a l'autodeterminació com en les persones represaliades", però ella creu que no succeirà.

Vehí basa la seva reflexió en la reunió que van mantenir el 17 de desembre amb la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i amb el secretari general del Grup Socialista, Rafael Simancas, en la que van constatar que els socialistes "són com una paret en relació amb el dret a l'autodeterminació i l'amnistia" als condemnats pel procés independentista. Per als cupaires, l'eventual acord ERC-PSOE per a la investidura se segueix en marcant "en la lògica del xantatge de la repressió, perquè no és una dinàmica d'autotutela de drets, sinó de pau social amb l'Estat buida de contingut".

"Quan dic 'buida de contingut' vull dir que sí, que tindràs una taula ben bonica que tindrà un cartellet que posarà 'diàleg' i tothom vol diàleg, però és que el que tens és un cartell, no tens consecució pràctica. Per què ho fas? Perquè així tens la possibilitat d'erigir-te com la nova força governant del país en les principals institucions de l'Estat. Això no el compartim", ha conclòs.

La CUP veu difícil asseure's a la taula per buscar una solució política amb l'Estat que negocien republicans i socialistes, perquè considera que el diàleg no serà efectiu per aconseguir un referèndum d'autodeterminació, ja que va "en contra del principi fonamental de la unitat d'Espanya", principi a què creuen que l'Estat només renunciarà per una pressió internacional que s'aconsegueixi a través de la pressió popular.

"Operació tornada a l'ordre"

Vehí veu una renúncia per part de les altres forces independentistes al conflicte polític i a la desobediència perquè ara estan realitzant una "operació de retorn a l'ordre multinivell". Considera que en aquesta rectificació estan jugant un paper important els comuns a Catalunya i Podemos en la resta d'Espanya, que també estan "contribuint a la tornada a l'ordre i apuntalant la governabilitat de l'Estat".

"Allà hi ha l'espai de JxCat, que en plena restitució o en plena batalla pel lideratge de l'espai postconvergent, sense tenir molt clar quin paper estan fent ara mateix en la investidura: pot ser que votin que 'no' o que s'abstinguin, com farà ERC. Això no ens ha de sorprendre. És aquesta cosa tan convergent de tenir la capacitat d'explicar una cosa però fer-ne una altra", ha criticat.

Per a ella, el posicionament d'aquests partits respon a una dinàmica de vasos comunicants on els partits implicats estan posant en joc d'una banda la gobernabilidad de l'Estat, per un altre els Pressupostos de la Generalitat i per un altre les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Barcelona.

"Què ha canviat perquè ERC, que no va voler facilitar un govern de Colau, ara aprovi ordenances fiscals que són claus per al projecte polític de la senyora Colau, amb un govern del PSC? Doncs que estàs contribuint al retorn a l'ordre i l'estabilitat", ha destacat.

També ha recordat les crítiques dels comuns a la CUP quan aquests van pactar amb el Govern els Pressupostos de la Generalitat el 2017 a canvi de la celebració d'un referèndum: "Què ha canviat? Perquè la dreta catalana continua estant en el Govern. ERC està detenint la Conselleria d'Economia com si fos la dreta catalana".

"No volem explicar que és un simple intercanvi de cromos. No és tan pervers. És la contribució de determinats espais polítics a l'estabilitat perquè consideren que el sosteniment del conflicte, tal com s'ha donat fins ara, no porta a cap costat", ha lamentat.

Ha assumit que l'estratègia de la resta de partits independentistes està "enverinada per la repressió, per un xantatge constant que marca els girs de guió, i la presó és present tota l'estona", i ha afegit textualment que a Catalunya hi ha por de fer política.