Els equips negociadors del PSOE i d'ERC continuen negociant durant aquestes vacances de Nadal per estudiar el marge de la investidura de Pedro Sánchez i per analitzar si es possible fer-la abans de Reis, tal com demana el mateix president en funcions i l'entorn socialista. Segons ha avançat El País i ha confirmat El Nacional, tots dos partits s'han reunit de nou aquest divendres a la tarda a Madrid per abordar la investidura.

Aquesta és la primera reunió coneguda dels últims quinze dies, després que els republicans congelessin les negociacions a l'espera del pronunciament de l'Advocacia de l'Estat, malgrat que en els últims dies hi ha hagut trucades i intercanvis de documents i, dilluns passat, hi va haver una reunió entre representant d'ERC i Podemos. Del contingut de la reunió, però, no n'ha transcendit res i l'hermetisme impera entre les dues formacions per evitar que es dinamitin els possibles avenços.

Fonts republicanes es limiten a dir que ha estat una "reunió de contacte" de la que no n'han sortit "novetats rellevants".

Moncloa veu marge abans de Reis

El Govern espanyol considera que encara hi ha "temps físic" per aconseguir abans de Reis la investidura, sempre que l'Advocacia de l'Estat presenti aquest proper dilluns, 30 de desembre, el seu informe sobre la situació judicial del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Així ho ha defensat la portaveu de Govern espanyol, Isabel Celáa, que ha recordat que l'Advocacia de l'Estat té de termini fins al 2 de gener per presentar aquest escrit, en el qual els republicans reclamen un "gest" amb Junqueras per facilitar la investidura. Celaá ha expressat la seva esperança que el proper dilluns puguin estar enllestides aquestes al·legacions, de manera que encara hi hauria temps perquè la votació d'investidura se celebrés abans de el 6 de gener, tot i que, això sí, ha preferit no avançar una data concreta.

Els republicans insisteixen que no és una qüestió de data sinó de contingut, i volen tenir-ho tot ben lligat –acord sobre la taula de negociació i pronunciament de l'Advocacia– abans de donar un pas en fals. Un cop hi hagi acord, a més, els de Junqueras hauran de convocar un Consell Nacional per ratificar-lo, pel que el calendari encara és més ajustat.

L'entrada en escena de la JEC

En tot aquest context, la Junta Electoral Central podria tenir un important paper en els dies clau del desenllaç de la investidura. L'ofensiva oberta per PP i Cs perquè la condemna d'inhabilitació del TSJC al president Quim Torra sigui efectiva immediatament–sense esperar el Suprem–, i també perquè el president d'ERC, Oriol Junqueras, no pugui agafar l'acta d'eurodiputat en estar inhabilitat i condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació tot i la sentència del TJUE, obligarà a la JEC a pronunciar-se. I, en funció de quin sentit ho faci, podria remoure de nou l'escena política.

La Junta ha convocat una reunió d'urgència per al dia 3 de gener per abordar el cas Junqueras i podria, en aquella mateixa reunió, analitzar la petició inhabilitació immediata de Torra. Si la JEC decidís que Torra ha de ser inhabilitat sense esperar el Suprem i fer-ho el mateix 3 de gener, podria coincidir encara amb la negociació entre ERC i el PSOE per la investidura en marxa, o fins i tot amb la votació, i dificultar encara més les possibilitats de Pedro Sánchez de ser investit president de nou.