El govern espanyol no vol investigar l'espionatge massiu a polítics, dirigents socials, advocats i periodistes catalans i bascos, i així s'ha demostrat aquest dimarts a la Junta de Portaveus, que ha vetat la creació d'una comissió d'investigació proposada per Podemos. Tot el que s'ha aprovat és la compareixença del president Pedro Sánchez al Congrés, unes explicacions que haurà de fer i que a hores d'ara, quinze dies després de l'escàndol, no ha volgut donar per voluntat pròpia. Davant d'aquest panorama fosc, la CUP ho té molt clar, i és per això que el diputat Xavier Pellicer ha fet una crida a ERC i Junts: "Cal tornar de forma immediata a la via del referèndum, l'estat espanyol ha demostrat de nou que és irreformable. No saben com reformar-lo, i per això toca tirar pel dret des d'aquí, ara mateix, cap a la independència".

Així ho ha dit l'anticapitalista en roda de premsa des del faristol del Parlament, des d'on ha assegurat que l'estratègia del diàleg està cada vegada més desacreditada després d'aquest cas d'espionatge, com tampoc són vàlides vies "màgiques" d'unilateralitats. És així com ha assegurat que l'única proposta que hi ha damunt la taula i que és viable és la de fixar un referèndum i treballar per fer-lo "més enllà de la voluntat de l'estat".

 

Més enllà de la via del referèndum, Pellicer ha posat en valor que aquest migdia el seu grup, així com també ERC, Junts i Comuns, hagin registrat una comissió d'investigació al Parlament, després que a Madrid s'hagin tombat i que per tant el govern espanyol hagi optat per negar "el diàleg, la transparència, la depuració de responsabilitats i qualsevol voluntat de garanties de no repetició", i ha assegurat que l'estat és el primer i últim responsable de tot plegat. 

Acord pel català

Un altre tema d'actualitat que ha comentat Pellicer és l'acord pel català, que aquest dimarts s'ha tornat a veure ajornat per falta d'acord entre els seus impulsors, principalment perquè Junts vol consens social abans de tirar-ho endavant. Al parer la CUP, el que han de fer PSC, ERC, Junts i Comuns és "retirar-la de forma definitiva" i així iniciar un "debat sincer" amb els professionals de l'educació i les entitats en defensa de la llengua. 

A hores d'ara l'acord pel català no té data d'aprovació. La idea inicial era que la reforma de la llei de Política Lingüística s'aprovés a principis del mes d'abril, però Junts va fer-se enrere del consens al qual s'havia sumat quan va veure les fortes crítiques dels moviments socials. És així com la formació de Carles Puigdemont va demanar als altres tres grups més temps per poder negociar esmenes per millorar l'acord. La CUP mai ha optat per aquesta via, i és que els anticapitalistes van presentar una iniciativa pròpia perquè el català sigui l'única llengua de l'escola