Ofensiva del Parlament. Després que fa dues setmanes es revelés el CatalanGate, el massiu cas de ciberespionatge que ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, encara no s'ha aclarit res. De fet, avui mateix el Congrés dels Diputats ha torpedinat l'intent d'obrir una comissió d'investigació a la cambra espanyola per estudiar els fets, malgrat que ahir s'informés que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també van ser espiats amb el mateix programari. Davant de la negativa de Madrid, els partits catalans no s'han quedat de braços plegats: Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els Comuns han anunciat avui que iniciaran una comissió d'investigació al Parlament de Catalunya per tal d'aclarir el CatalanGate.

 

La proposta de resolució ha estat registrada de manera conjunta, i se centra en l'espionatge que ha patit el moviment independentista, emparant-se en el reglament del Parlament. Les quatre formacions han compartit un comunicat en què expliquen i justifiquen la decisió. "Ja que el Congrés, amb els vots del PP i del PSOE, Vox i Cs, ha vetat la comissió d’investigació sobre espionatge, els quatre grups parlamentaris consideren que el Parlament de Catalunya no pot quedar impassible davant la gravetat dels fets, que atempten directament contra drets fonamentals. Per això, defensen l’obligació de protegir els representants polítics i els ciutadans, que de manera indirecta, també se’ls ha espiat i, per tant, se’ls hi ha vulnerat el dret a la intimitat i secret de les comunicacions, entre altres drets", diu el text.

 

La comissió d'investigació tindrà com a objectiu conèixer els detalls d’aquestes intromissions per part de l’Estat a través del CNI o altres organismes públics. A més, buscarà esclarir els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites als ministeris de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència econòmica i Justícia del Govern de l’Estat Espanyol que hagin participat, de forma directa o indirecta, en la monitorització i control dels afectats i aclarir-ne l’abast temporal. I no només això, sinó que intentarà determinar els comandaments que han pres les decisions i la seva motivació. Per tal d'aclarir el cas, la comissió també té la intenció de desvetllar els processos de contractació o si ha existit tutela judicial, així com conèixer les tasques d’investigació o altres accions que impulsa el Parlament Europeu.

Un any de durada amb compareixences de relleu

Pel que fa a les formalitats, aquest òrgan podrà dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a la vista de les conclusions, i exigir, pel cas que se’n derivin, les responsabilitats polítiques, penals o civils pertinents, quelcom que els independentistes i els Comuns ja han reclamat en nombroses ocasions aquestes dues setmanes. La comissió tindrà un any de vigència, redactarà un informe final i elaborarà un dictamen que serà oportunament debatut pel Ple del Parlament. A més, estarà integrada per dos membres de cada grup parlamentari i es preveu la possibilitat que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, especialistes, membres d’entitats i altres persones representants que es pugui considerar d’interès i que puguin aportar informació rellevant per a la investigació.

Reclam amb recorregut i rebuig del PSOE

Fins a deu formacions polítiques, des d’Unides Podem fins a independentistes, nacionalistes i sobiranistes, van registrar ben aviat, el 20 d'abril, una petició de comissió d'investigació a la cambra baixa perquè s'investigui el CatalanGate. La petició de comissió va estar signada pels portaveus d’Unides Podem i els Comuns, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. I reclamaven que s’investigui “l’espionatge i intromissió a la privacitat a través del malware Pegasus i Candiru de líders polítics, activistes, advocats, institucions i els seus familiars”.

Però no arribarà, perquè novament s'ha imposat la pinça del PSOE, el PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, la Junta de Portaveus ha vetat aquesta comissió d'investigació de l'espionatge a una seixantena de catalans. Només s'ha aconseguit, per decisió majoritària dels portaveus, que el president Pedro Sánchez comparegui davant del ple per donar explicacions del cas Pegasus, a petició dels mateixos grups. La data encara està per determinar.