Un ecocidi és un dany ecològic molt greu, però malgrat això actualment no està reconegut pel Codi Penal. Una situació que la CUP vol canviar i és per aquest motiu que aquest dilluns la formació anticapitalista ha proposat modificar el Codi Penal espanyol per incorporar-hi el delicte de l'ecocidi, per així tipificar aquest tipus d'actes que fan malbé el medi ambient, i penar-los fins i tot amb la presó.

Els anticapitalistes han registrat una proposta de resolució al Parlament per exigir aquesta modificació del Codi Penal, en un document on defineixen l'ecocidi com "tot acte il·legal o derivat d'un defecte greu de previsió o de precaució comès per estats, empreses públiques o privades o individus sabent que és altament probable que causi un dany greu, extens i durador a l'ambient".

 

La CUP proposa també pena de presó permanent revisable per les persones responsables dels casos extrems, com ara la destrucció major d'ecosistemes, hàbitats i espècies classificats, així com per l'assassinat de portaveus d'organitzacions ambientalistes i comunitàries en zones de conflicte ambiental. Per a tots els responsables d'aquests delicites, també reclama que paguin una indemnització econòmica a les víctimes -famílies, comunitats rurals i estats- que sigui, com a mínim, equivalent als beneficis obtinguts per les diferents persones físiques o jurídiques responsables de l'ecocidi.

Així mateix, en l'escrit també insten el govern espanyol a concretar les iniciatives diplomàtiques que pugui endegar per proposar, en nom del Regne d'Espanya, esmenes a l'Estatut de Roma del tribunal Penal Internacional a fi d'incloure-hi el crim d'ecocidi. 

Buscar una amplia majoria

La proposta cupaire l'ha presentat el diputat Dani Cornellà, que en roda de premsa des del faristol del Parlament ha explicat que volen debatre la seva proposta amb els diferents grups del Parlament per tal que sigui aprovada per una "amplia majoria" quan es voti al ple de la cambra. Això suposaria, segons ha dit, tenir més força quan aquesta qüestió arribi al Congrés per modificar el Codi Penal.

Dani Cornellà Detrell CUP parlament, sessió de control - Montse Giralt

El diputat de la CUP Dani Cornellà / Fotografia: Montse Giralt

Cornellà ha manifestat l'urgència que l'ecocidi es pugui incorporar com el "cinquè crim de l'humanitat", i ha esperat que l'estat espanyol pugui començar a treballar amb altres països com Bèlgica i Maldives en el reconeixement d'aquesta realitat perquè esdevingui delicte a nivell global: "Davant el context d'emergència climàtica, reconèixer a crims com l'ecocidi és necessari per evitar que les empreses continuïn actuant impunement".