La CUP ha demanat la compareixença al Congrés del rei emèrit Joan Carles I, de l'actual monarca Felip VI i de tres exministres del govern de Mariano Rajoy per les informacions sobre la presumpta donació d'1,7 milions d'euros del sultà de Bahrain a l'exmonarca. La portaveu anticapitalista a la cambra baixa, Mireia Vehí, afirma que és "inadmissible que cada vegada hi hagi més escàndols de corrupció i presumptes il·legalitats que estan vinculades a blanqueig de capital i a altres negocis que no es poden fiscalitzar públicament i que la Constitució continuï blindant la monarquia". Segons Vehí és "imprescindible" que la compareixença "tiri endavant" i que la "monarquia espanyola expliqui què fa amb els diners que són de tots".

La formació anticapitalista demana que compareguin, a banda de Joan Carles I i de Felip VI, els exministres de Defensa, Pedro Morenés; la de Foment, Ana Pastor; i el d'Indústria, José Manuel Soria, per la visita oficial que van fer a Bahrain l'any 2014 amb Joan Carles I. Sol·liciten que tots ells compareguin en el marc de la comissió per a l'auditoria de la qualitat democràtica, la lluita contra la corrupció i les reformes institucionals i legals.

L'objectiu de la CUP és "investigar l'existència d'estructures opaques per l'adjudicació de contractes, els possibles comptes irregulars a paradisos fiscals, el presumpte blanqueig de capitals, així com d'altres activitats irregulars o corruptes en les quals hi ha hagut la participació del rei emèrit, Joan Carles I, o altres membres de la Família Reial espanyola", diu en un comunicat.

La CUP, juntament amb altres formacions sobiranistes, ja ha demanat la creació d'una comissió d'investigació per les informacions sobre presumptes irregularitats de Joan Carles I per donacions rebudes de l'Aràbia Saudita.

Operació a Suïssa

El diari 'El País' va publicar divendres que Joan Carles I, va rebre 1,7 milions d'euros del sultà de Bahrain, Hamad bin Isa Al-Khalifa, segons hauria declarat el gestor de l'exmonarca espanyol, l'advocat Arturo Fasana, al fiscal del cantó de Ginebra, Yves Bertossa, l'any 2018. Joan Carles I va entregar al seu gestor aquests 1,7 milions que hauria rebut com a donació del rei de Bahrain, perquè els ingressés al compte de l'exmonarca espanyol a la banca Maribaud. L'operació va tenir lloc a Suïssa l'any 2010, és a dir, quan Joan Carles I encara era rei d'Espanya.