La CUP exigeix al president Puigdemont que faci una declaració d'independència "nítidament afirmativa i intel·ligible" aquest dilluns. Els cupaires també demanen un "acte solemne" que constati l'aixecament de la suspensió. Amb aquest gest, la CUP redobla la pressió sobre el president i el Govern, que estan meditant la resposta al requeriment del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. En un comunicat, enviat aquest dissabte a la tarda, han precisat que demanaran "un ple monogràfic" per "proclamar solemnement la República catalana".

Els cupaires han definit el seu posicionament en la reunió del secretariat nacional de la formació d'aquest dissabte. En aquesta trobada, segons ha apuntat la seva portaveu, Núria Gibert, també s'ha decidit condicionar la seva activitat parlamentària a la resposta del president: si no aixeca la suspensió de la declaració del dilluns 10 al Parlament, prendran les "mesures pertinents". En cas de ser així, la majoria absoluta independentista de la cambra catalana podria estar en perill.

La CUP ha justificat la seva decisió perquè consideren que és la manera de "respectar" el resultat del referèndum de l'1 d'octubre. "La gent que va posar el seu cos per protegir els col·legis electorals no es mereix aquesta resposta", ha exposat Gibert, que ha anunciat que els cupaires cridaran a la mobilització la setmana que ve.

La portaveu del secretariat nacional ha descartat avançar les eleccions catalanes, tal com han plantejat les formacions unionistes. De fet, considera que és un escenari "inversemblant" per als cupaires: "No es poden fer eleccions constituents si abans no s'ha proclamat la República", ha sentenciat.

"No s'ha estat a l'altura"

Els anticapitalistes no van ocultar el seu malestar amb la suspensió de la declaració independentista del president el passat dilluns i no ho han fet tampoc avui. Des de la CUP, consideren que el Govern no ha donat resposta a les "expectatives d'una gran part" de la societat catalana, que li reclamava la independència. En aquest sentit, Gibert ha apuntat que després de les paraules del president al Parlament s'ha generat "confusió" i, segons apunten, s'ha demostrat que "no s'ha estat a l'altura del moment".

La portaveu del secretariat nacional ha donat per tancada qualsevol possibilitat de diàleg o mediació amb el govern espanyol.

Després de la carta

La CUP ja va demanar ahir, per carta, al president que proclamés "ja" la República. En el text, els cupaires van demanar-ho en nom de "tots els que van defensar els seus col·legis davant de la violència que va desplegar l’ocupació militar i policial; els que van votar sí i els que van votar no" i davant la "falta de suports explícits a nivell internacional".