La CUP ha començat a debatre la seva proposta política per a encarar les pròximes eleccions i es planteja incloure-hi la voluntat de fer un nou 1-O mentre Podem formi part del govern espanyol.

La proposta del secretariat de la CUP, segons ha avançat el diari Ara i ha confirmat l'ACN, apunta a la celebració d'un nou referèndum unilateral si "fracassa la taula de diàleg" mentre "unes forces polítiques suposadament democràtiques, que en algun moment havien apostat per la resolució del conflicte per una via democràtica i no impositiva i repressiva" estiguin a la Moncloa.

Mireia Vehi CUP ACN

Mireia Vehí, portaveu de la CUP al Congrés. Foto: ACN

Resposta popular

Un cop proclamada la república, assenyalen des de la CUP, caldrà "una resposta popular en format de gran mobilització, en un nou context de vaga general política".

Al document, que s'ha debatut al consell polític d'aquest cap de setmana i que els cupaires treballen com un punt de partida per als futurs reptes de país amb les territorials i assemblees obertes, expliquen que "la resistència popular enfront el format repressiu de l'estat" haurà de ser "sostinguda en el temps". Per tot plegat interpel·len la societat catalana a "preparar-se per aquest moment insurreccional".

Referèndum pactat

El primer pas que situen en tot aquest procés és un acord nacional per l'autodeterminació, les llibertats, els drets civils i socials, obert a tots els agents polítics, socials i culturals que agrupi les forces partidàries de la democràcia al país. Aquest és un document sobre el qual estan treballant -per tant, encara no definitiu- i es podria dur a validació al setembre.

La formació, que creu que el referèndum pactat seria la millor via, ja que planteja una "forma alternativa" de "ruptura democràtica amb l'Estat", que passaria per "acord nacional, mobilització, diàleg, fracàs o bloqueig del diàleg, mobilització i desobediència civil, exercici unilateral de la sobirania, institucionalitat alternativa, represa del diàleg o en cas contrari referèndum unilateral o una altra forma plebiscitària que validi democràticament l'exercici de l'autodeterminació".

Els anticapitalistes assenyalen que el conflicte polític "no s'ha acabat" i que unes noves eleccions catalanes "tampoc modificaran la composició del Parlament en qüestió de blocs independentista, unionista i autodeterminista", tot i que obre la possibilitat que el sector independentista aconsegueixi superar la barrera del 50% dels vots".