La CUP considera que la proposta formulada pel portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, per derogar la disposició addicional sobre el referèndum està “fora de lloc”.

La formació anticapitalista en boca de la diputada Eulàlia Reguant considera que aquesta iniciativa pretén “provocar el màxim d’esquerdes possibles en el si de les forces democràtiques que aposten per un referèndum d’autodeterminació”.

CSQP va presentar aquest dijous un escrit a la Mesa en què al·legava “incongruències” entre les esmenes aprovades de la CUP, que preveu un referèndum unilateral, i la de CSQP, que contempla un referèndum pactat amb l’Estat. El grup demanava a la Mesa que paralitzés la publicació dels pressupostos fins que no es resolguessin aquestes diferències entre les esmenes i que es derogués l’esmena de la CUP. “Una esmena posterior deroga l’anterior”, va justificar.

La CUP entén, com ja ho ha posat de manifest en nombroses ocasions, que la via pactada amb l’Estat esta exhaurida perquè consideren que “l’exercici del dret a l’autodeterminació només pot dependre justament de la determinació i voluntat d’un poble d’exercir-lo”. Tot i deixar clara la seva posició, la formació anticapitalista ha lamentat que es plantegi la derogació d’una disposició pel fet que CSQP no hi estigui d’acord i ha apostat per “promoure espais d’entesa entre les forces partidàries del referèndum”. “Entenem les declaracions de Joan Coscubiela com un gest de força en clau interna de la seva coalició”, ha assegurat Reguant.

La diputada ha aprofitat l’ocasió per aplaudir l’actitud de Joan Josep Nuet en referència a "l'episodi repressiu" contra els membres de la Mesa de Junts pel Sí, i Àngels Castells, que va votar a favor de la resolució de la CUP que preveu un referèndum al marge de “la legalitat vigent” tot i trencar la disciplina de vot del seu grup.