La reforma del codi penal que tomba la sedició i la substitueix pels desordres públics agreujats no ha satisfet a gaires sectors de l'independentisme. Aquest dimarts ha estat la CUP que ha posat el crit al cel amb la inclusió d'aquest nou delicte, ja que considera que tot plegat és "una maniobra" per "salvar uns pocs" a canvi de "condemnar la majoria de persones represaliades". "El PSOE ha colat un gol per l'escaire a ERC i els comuns", ha afirmat contundent el diputat de la CUP Xavier Pellicer. Des de la formació afirmen que estan d'acord en abolir el delicte de sedició, una de les dues parts de la reforma del codi penal anunciada, però no en les condicions que s'han expressat. "S'ha d'abolir la sedició, però així no", afirmen.

En una roda de premsa del diputat de formació anticapitalista Xavier Pellicer, el partit ha demanat a Esquerra Republicana que "aturi" la reforma del codi penal i que "pari l'orella" a les demandes dels partits i entitats independentistes, experts i col·lectius socials. El diputat cupaire ha argumentat que la reforma proposada pel PSOE i Unides Podem "articula un delicte a mesura de jutges i fiscals per a empresonar a la protesta". Pellicer ha explicat que la CUP s'ha posat en contacte amb les diferents parts que han mostrat el seu rebuig a aquesta reforma per "construir un espai ampli per fer-li front". Pel que fa a una possible reforma del delicte de malversació, Pellicer ha afirmat que no volen "entrar al joc" perquè desconeixen què diu el text exactament. "No volem ni especular ni entrar al joc de les negociacions", ha afirmat.

 

La reforma que ERC va anunciar respecte al delicte de sedició i el delicte de desordres públics sembla que no ha acabat d'agradar a molts sectors de l'independentisme. La reforma consisteix a derogar el delicte de sedició, amb el qual s'acusa molts dels líders independentistes, i introduir un nou delicte de desordres públics agreujats. El nou delicte de desordres públics és la part de la reforma que està sent més criticades dins l'independentisme i algunes veus avisen que es podria aplicar per reprimir amb encara més contundència, manifestacions i protestants. Tot i això, des d'Esquerra Republicana afirmen que aquesta reforma és només beneficiosa i neguen els aspectes que altres formacions consideren perjudicials.

Cas Dalmases

Per altra banda, Pellicer també ha afirmat que per a ell la Mesa del Parlament ha actuat "correctament" aplicant una amonestació domèstica i una multa de 600€ al diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases. "La Mesa actua correctament aplicant el que s'aprova en la Comissió de l'Estatut dels Diputats. Ha actuat com feia falta respecte al Reglament de la Cambra", ha subratllat Pellicer. Francesc de Dalmases va intimidar de forma violenta a la subdirectora del programa "FAQS" de TV3, un episodi que es va fer públic i que ha acabat amb l'amonestació i la multa de 600€ després de setmanes de tensió dins el mateix partit.