Després que ahir la Mesa del Parlament decidís evitar enfrontar-se amb el Tribunal Constitucional i no enviar les conclusions de la Comissió del Procés Constituent al ple de la setmana vinent, avui la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha posat de manifest a Els Matins de TV3 que "no tenim cap dubte que es votaran".

Ho ha justificat recordant que la Mesa ho pot incloure fins demà divendres al migdia, que és quan realment acaba el termini, i ha justificat, també, que ahir no ho admetés a tràmit precisament per això.

L'article 65.3 del Reglament de la Cambra deixa clar que les conclusions de la comissió d'estudi s'han de lliurar a la Mesa i que aquesta, un cop escoltada la Junta de Portaveus, "ha de decidir si en pren nota o si cal donar-los una tramitació específica". Però els grups poden demanar que es debatin aquestes conclusions i es votin a l'hemicicle, i els vots de Junts pel Sí i la CUP són suficients per fer-ho.

Confrontació directa amb l'Estat

Boya ha tornat a animar els grups a "desobeir" el TC perquè així "serà legítim a Catalunya" i, en aquest cas, el Procés Constituent "és una confrontació directa amb l'Estat" que s'ha de "desoir" per convertir la "desobediència" en una cosa "quotidiana" i no esperar, així, "el moment de la desconnexió final".

En aquest sentit, ha ratificat que "el mecanisme de legitimació del procés és fer un referèndum, que no pot ser pactat" i ha posat sobre la taula que "no em passaria pel cap que això no es pogués fer per por o dubtes amb l’Estat espanyol".

I és que per la CUP, tant el Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) com tirar endavant el procés constituent "són les dues vies més ràpides per trencar amb l'Estat". Per això, ha avisat que el RUI -que volen que es celebri el primer semestre del 2017- "ha de formar part del pla de Puigdemont perquè és un element central".

No reconèixer el TC

El TC va declarar "inviables" els treballs de la comissió aquest dimarts i va exigir al Parlament que respectés la Constitució perquè "la seva activitat és absolutament inviable" per la seva coincidència amb el "procés de desconnexió" que ja va declarar nul l'alt tribunal. Ara bé, per la CUP aquest només és "un informe més del TC, que no el reconeixem".

Boya ha aprofitat per mostrar la seva satisfacció sobre com estan anant les coses en la qüestió del Procés Constituent perquè "sempre hi ha hagut una dinàmica positiva" i "hem aconseguit arribar a un consens en el redactat i vam fer unes conclusions conjuntes". I és que, pels cupaires, això "no és una cosa que s'hagi d'apropiar el Parlament, sinó la ciutadania".

Explicacions a PDC

Des de la formació de la mesa del Congrés aquest dimarts, la CUP ha evitat pronunciar-se sobre la polèmica votació, però avui, Mireia Boya ha afirmat que el Partit Demòcrata Català (PDC) hauria de "donar explicacions aquí a Catalunya" sobre el sentit dels seus vots. "No em sembla gaire correcte aquest possible pacte de dretes (PDC amb PP i C's) per facilitar la mesa", ha reconegut la diputada.

D'aquesta manera, l'esquerra independentista ha fet evident el seu malestar. És més, la CUP considera que un debat com el de la mesa de la cambra baixa no hauria de centrar l'atenció informativa. "Crec que al Parlament passen coses més interessants", ha etzibat. Ara bé, també ha criticat que se'ls acusi de votar al costat dels unionistes, quan CDC i JxSí "ho fan moltes vegades" al Congrés i al Parlament.