La CUP i els comuns, crítics amb la gestió del Govern de la sequera però també amb la posició dels principals partits de l’oposició -el PSC i Junts-, han estat els impulsors del ple monogràfic sobre la sequera i l’emergència climàtica al Parlament de Catalunya. I tot i les diferències entre els dos partits han coincidit a demanar a l'Executiu de Pere Aragonès que abandoni els macroprojectes, com són el Hard Rock, la B-40 entre Terrassa i Sabadell o l'ampliació de l'aeroport si vol lluitar contra la sequera. També han assenyalat la incongruència entre les restriccions que pateixen sectors com el de la pagesia o el focus que s'ha posat sobre la ciutadania durant aquests quaranta mesos on ha plogut menys del que tocava, mentre sectors com el turisme no pateixen cap mena de restricció específica malgrat ser un dels que més aigua consumeix.

 

La CUP, això sí, ha anat més enllà i ha demanat als comuns que no donin suport als pressupostos del Govern si aquests inclouen les grans infraestructures que tots dos han criticat. En el ple, Aragonès ha aprofitat per anunciar que els comptes catalans porten inclosos 1.045 milions d'euros per lluitar contra la sequera mentre hores abans la seva portaveu, Patrícia Plaja, descartava que el Hard Rock pogués ser una trava per arribar a un acord pels pressupostos. 

Regust amarg de la CUP: bones paraules però sense canviar res

En la seva intervenció inicial, abans que parlessin el president i el conseller David Mascort, el diputat de la CUP, Dani Cornellà, ha lamentat que aquestes contradiccions amb les restriccions fan que els catalans i les catalanes "no saben que han de pensar": "Cada dia veuen evidències de l'emergència climàtica, com un hivern que no sembla hivern, però alhora escolten afirmacions com que la sequera no ha de suposar el decreixement", ha assenyalat en referència al PSC, comparant Salvador Illa amb Xavier Trias, i lamentant que hi ha formacions que "s'omplen la boca parlant de canvi climàtic quan en realitat es basen a apostar per infraestructures al servei dels combustibles fòssils". Després d'escoltar el conseller i el president, Cornellà ha assegurat que el seu partit signaria part del discursos dels republicans, però lamentant que al final, marxaran del ple amb un gust amarg: "Per moltes bones paraules que tinguin, al final de tot veiem que no pensen canviar el model actual i que ja els va bé amb el model actual de gestió de l'aigua perquè no tenen una majoria suficient o perquè realment ho pensen". 

Els 'retardistes' climàtics, tan perillosos com els negacionistes

Com en el cas de la CUP, des d'En Comú Podem Jéssica Albiach i el diputat Enric Bárcena, han dirigit les seves crítiques tant al Govern com a PSC i Junts per la seva aposta pel creixement en un context de sequera. "No sé si em preocupen més els negacionistes o els retardistes climàtics, que segueixen proposant el Hard Rock o ampliar l'aeroport i volen fer dessalinitzadores per abusar de l'aigua i que aquesta continuï en mans privades", ha criticat a l'inici del ple la líder dels comuns, Jéssica Albiach, lamentant que tot i que des d'ERC saben que "aquestes propostes són un disbarat, no són capaços de dir-los que no". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!