Els últims pressupostos de la Generalitat vigents són els de 2017, els que va confeccionar Oriol Junqueras. Aquells comptes van tirar endavant gràcies al suport de la CUP, que va canviar d'opinió després d'una intensa negociació que va dur Carles Puigdemont a incorporar el referèndum en el full de ruta independentista. Ara, l'escenari ha fet un gir de guió. Els anticapitalistes han saltat del barco i és Catalunya en Comú qui farà de crossa de JxCat i ERC per tirar endavant els números. Una actitud que els cupaires retreuen als comuns, a qui acusen de contribuir a "tancar l'escletxa del 15-M i l'1-O". 

El ple d'aquesta setmana serà la primera pantalla que hauran de superar els pressupostos de Pere Aragonès: el debat a la totalitat. Aquest és sempre el primer escull en el tràmit pressupostari, durant el qual els grups parlametaris decideixen si deixen que els comptes segueixin el seu camí fins a l'aprovació final o els tomben d'entrada amb esmenes a la totalitat. El govern té assegurat el suport del partit d'Ada Colau per saltar els obstacles que posaran la resta de grups parlamentaris, començant per la CUP, que assenyala que "els pressupostos no reverteixen les retallades i generen falses expectatives sobre què suposaran". 

Els cupaires no entenen què hi ha de nou en aquests projecte de pressupostos en comparació amb els números que va intentar tirar endavant el govern per a l'any 2019. Segons la CUP, "en el seu 95% són els mateixos que els que es van presentar l'any passat", i que no van comptar amb l'aval dels comuns. Ara, diuen, es "repeteix aquella tendència" amb l'únic objectiu de "mantenir les coses tal com estan, que tot continuï igual i res canviï, de buscar l'estabilitat i apaivagar el conflicte mentre la pobresa segueix creixent" .

En la línia del que ja han manifestat els últims dies, els anticapitalistes certifiquen que el govern està "fracassat" i argumenten que no té sentit que presenti i pretengui aprovar uns pressupostos en aquesta situació de fallida.