La CUP i els comuns han registrat aquest divendres una petició conjunta per celebrar al Parlament un debat monogràfic sobre la sequera. Els de Jéssica Albiach ja havien anunciat dies abans la seva intenció de demanar aquest ple i finalment l'han acordat amb els anticapitalistes. Tal com ha explicat els líders dels comuns, els dos partits consideren imprescindible el ple monogràfic perquè Catalunya pugui tenir un debat a l'altura de les circumstàncies sobre el que és el principal problema del país en aquest moment, en lloc d'una "cortina de fum", tal com ha definit el debat sobre la llei de Junts que es va aprovar ahir al Parlament amb el vot a favor d'ERC i PSC. "Aquesta llei no resol el problema i no és més que un nou intent d'aquesta pinça formada per PSC i Junts per demostrar al Govern qui mana. És un nou pols", ha reflexionat Albiach. Tant els comuns com la CUP van votar en contra de la proposició de Junts, mentre que Cs i el PP es van afegir als vots a favor i Vox es va abstenir. Durant el ple, Albiach ja es va manifestar en els mateixos termes que avui i va demanar a Aragonès que convoqués un debat de país. Dani Cornellà, de la CUP, exigia que l'aigua fos de gestió pública, ja que aquesta no es pot convertir en un negoci. 

La líder dels comuns ha insistit des del faristol del Parlament que el debat de la sequera és "profundament polític". "Es tracta d'un problema col·lectiu i que ha d'anar a l'arrel del problema: La patronal del turisme i els camps de golf han de perdre els seus privilegis. Per fer front a la sequera cal una planificació ecològica". Albiach ha lamentat que aquesta sequera no serà ni l'última ni la més greu, tal com adverteixen els experts, i que, per tant, no és el moment de posar pedaços sinó de tenir "el debat que cal". Segons consta en la seva sol·licitud, comuns i CUP volen que al ple monogràfic s'abordin "mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional a Catalunya".  Aquestes han d'anar encaminades a mobilitzar recursos, reduir les pèrdues a les xarxes de clavegueram, restringir el consum i millorar la governança i la gestió pública de l'aigua. 

"Laura Borràs no hauria d'haver estat mai presidenta del Parlament" 

En aquesta roda de premsa, Albiach també s'ha referit a la retirada de l'escó de Laura Borràs: "Això no hauria d'haver passat mai, perquè la senyora Borràs no hauria d'haver estat mai presidenta del Parlament. Quan va ser escollida, ja tenia una causa per corrupció oberta", ha recordat, assenyalant directament a ERC i Junts com a responsables que Borràs ocupés aquest càrrec: "Que aquesta senyora hagi estat presidenta és responsabilitat de Junts i ERC", ha insistit, assegurant que existeix una alternativa a la presidència de Junts: "Podem trobar una presidenta que faci consens i que sigui progressista. Les institucions no són de Junts, que ha sigut còmplice de l'atrinxerament de Borràs a la presidència". A més, també ha titllat d'"incomprensible" que ERC vulgui repetir l'error de donar la presidència de la cambra als juntaires després d'aquesta experiència i no s'obri a estudiar altres alternatives.